Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Galiçya Şehitlerimiz" hatırasına öğrencilerimizin, Çekya, Macaristan ve Polonya'ya ziyarette bulunma hususunda destek talebini kabul etmiş ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla THY bilet, TİKA'da konaklama sponsorumuz olmuştu. Çekya'ya düzenleyeceğimiz ziyaretin programı netleşmeye başladı.
Sayın Cumhurbaşkanımız 18 Eylül 2018 tarihinde eğitim-öğretim dönemi açılışı vesilesiyle Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'un da içerisinde bulunduğu bir heyetle okulumuza teşrif etmişti.
Kabataş Erkek Lisesi Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi üyesi öğrencilerimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza "Galiçya Şehitlerimiz" hatırasına Çekya, Macaristan ve Polonya'ya gerçekleştirmek istedikleri ziyaretlerle ilgili destek talebini içeren mektubu bizzat elden takdim etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız bahsi geçen mektubu okumuş ve 1.Dünya Savaşı esnasında Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz cephe olan Galiçya Cephesi'nde şehadet şerbetini içen aziz şehitlerimizi ziyaret etmemiz adına her ülkeye 12 şer kişi olmak üzere heyetimiz için gerekli talimatları vermişti.
Bu kapsamda ilk ziyaretimizi . 12 – 19 Ocak 2019 tarihleri arasında Çekya'ya gerçekleştireceğiz. Öğrenci ve öğretmenlerden oluşan 12 kişilik heyetimiz Prag, Karlovy Vary ve Pardubice kentlerinde bulunacaktır. Macaristan ve Polonya'da kardeş liselerimiz mevcut iken Çekya'da Prag Büyükelçiliğimizin desteğiyle Avrupa'nın en eski üniversiteleri arasında yer alan 1348 yılında kurulan Charles Üniversitesi'nin Türkoloji Bölümü ile işbirliği yapmaktayız. Bu kapsamda öğrencilerimiz, Charles Üniversitesi'nde, 16 Ocak da her iki ülkenin Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden askerleri hatırasına bir Anma Programı sunacaktır. 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Çek askerler ve halk hatırasına yaptığımız Ağaç Bağışı belgesini Charles Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı'na ve Galiçya Cephesi'nde şehit olan askerlerimiz hatırasına yaptığımız Ağaç Bağışı belgesini de Prag Büyükelçimiz Sayın Ahmet Necati Bigalı'ya takdim edeceğiz. Prag Büyükelçiliğimizi de 14 Ocak da ziyaret edip Prag Büyükelçimiz Sayın Ahmet Necati Bigalı ve Büyükelçilik çalışanlarımızla görüşeceğiz. 15 Ocak da hem Charles Üniversitesi'nde çeşitli temaslarda bulunacağız hem de Prag'ın tarihi ve kültürel yerlerini göreceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile Prag Belediyesi arasında 13.05.1992 tarihinde imzalanan bir işbirliği anlaşması mevcuttur. Buna istinaden İBB'den Prag Belediye Başkanı ile görüşmek için randevu desteği talep ettik ve Belediyemiz de gerekli adımları attı. Prag Belediye Başkanı Sayın Zdeněk Hřib randevu talebimizi kabul ederse görüşeceğiz.
Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ağır bir böbrek hastalığı nedeniyle bozulan sağlığına kavuşmak için 1 Haziran/28 Temmuz 1918 arası önce Viyana'da sonra Karlsbad'da kaplıcalarda tedavi olmuştur. Bugün Çekya sınırları içinde bulunan ve adı Karlovy Vary olan Karlsbad, o sıralar Avusturya/Macaristan İmparatorluğu sınırları içindedir. Atatürk "Karlsbad Hatıraları" nı 30 Haziran/28 Temmuz arası bu şehirde yazmıştır. Günümüzde Atatürk'ün kaldığı oda müze haline dönüştürülmüştür. Heyetimiz müzeye dönüştürülen odayı Atatürk'ün aziz hatırasına hürmeten 13 Ocak da ziyaret edecektir. Atatürk'ün hatıratından bir alıntı şu şekildedir;
9 Temmuz 1918 Salı Ramazan Bayramı´nın birinci günü: İlk defa olarak Karlsbad´ın Furtnu Bad denilen mahallinde banyo yaptım. Saat 10´dan saat 12.30´a kadar muallim ile birlikte büyük bir araba tenezzühü yaptık. Aieh´de bir çini fabrikasını ziyaret ettik. Beraber yemek yedik. Sonra evde uyudum; saat 4´de üzerimde hissettiğim ağırlığın izalesi için bir banyo aldım. Onu müteakip bayram tebriğine gelen Cemal ve Hüsnü Beylerle görüştük...
Galiçya Cephesi'nde şehit olan 508 askerimizi ebedi istirahatgahlarının bulunduğu Pardubice kentinde 17 Ocak da ziyaret edeceğiz. 17 ve 18 Ocak tarihlerinde de Pardubice Üniversitesi ziyareti dahil çeşitli temaslarda bulunacağız. 19 Ocak da da Türkiye'ye döneceğiz.
1.DÜNYA ŞAVAŞI'NDA HAYATINI KAYBEDEN ÇEK ASKERLER/HALK ve TÜRK ASKERLER HATIRASINA CHARLES ÜNİVERSİTESİ'NDE 16 OCAK 2019 TARİHİNDE DÜZENLENECEK ANMA PROGRAMI;
1. Her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerleri ve sivil halk hatırasına 1 dakikalık saygı duruşu.
2. Kabataş Erkek Lisemizin ve Türkiye'deki diğer liselerin Balkan, Çanakkale ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerinin hatırasına çekilen okulumuz öğrenci ve öğretmenlerinin oynadığı "Daha bir çiçekken" kısa filminin (10 dakika) İngilizce altyazılı olarak izletilmesi.
3."Çanakkale içinde vurdular beni" türküsü Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Atatürk, Çanakkale Cephesi, Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden askerlerimiz ve halkımız hatırasına söylenecektir.
4. Michael Jackson'ın "Heal the world" ve "You are not alone" şarkıları her iki ülkenin Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerleri ve halkı hatırasına söylenecektir.
5. Daha iyi ve barışçıl bir Dünya için "Bir başkadır benim memleketim" söylenecektir.
6. "Ach synku synku" Çekce şarkı, Çekoslovakya'nın kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Tomas Garrigue Masaryk ve 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Çek askerler ve halk hatırasına söylenecektir. "Ach synku synku" şarkısı, Çekoslovakya'nın ilk Cumhurbaşkanı'nın en çok sevdiği şarkı olup "Çanakkale Türküsü" nasıl bizim için çok önemli ve anlamlı ise bu şarkı da Çekler için de aynı şekilde çok önemli ve anlamlıdır.
Çekya İstanbul Başkonsolosu Sayın Petr Mareš, okulumuzun Çekya ziyareti detayları ile ilgili bilgi sahibi olduktan sonra öğrenci ve öğretmenlerden oluşan bir heyeti 19 Aralık 2018 tarihinde Başkonsolosluğa görüşmek üzere davet etme nezaketinde bulundu. Yaklaşık 40 dakika kadar süren görüşmede Sayın Başkonsolos heyetimize çok sıcak davrandı ve "Galiçya Şehitlerimiz" hatırasına ziyaretimiz ile ilgili destek sunacağını bildirdi. Ayrıca heyetimiz, Sayın Başkonsolosu Şubat 2019 ayı içerisinde Çekya - Türkiye ilişkileri, Çekya'da eğitim imkanları vb konularda konferans vermek üzere okulumuza davet ederek konferansın bitiminde Çekya'da gerçekleştirilecek Anma Programı'nın aynısını okulumuzda da sunmak istediklerini belirtti. Sayın Başkonsolos da daveti memnuniyetle kabul etti.
Kabataş Erkek Lisesi öğrenci şehitlerimizin ve diğer şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak, Dünya barışına katkı sunmak, Türkiyemizin tanıtımına en güzel bir şekilde destek verip Milletler arasında "Dostluk ve Gönül Köprüsü" kurmak niyetiyle düzenlediğimiz tarih, eğitim ve kültür içerikli Kabataş Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi kapsamında ki ziyaretimiz çok önemli ve anlamlıdır.
ÇEKYA ZİYARETİMİZİN EN ÖNEMLİ 5 MADDESİ
• Galiçya Muharebesi'nde (1916 - 1917) ve 1. Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden Türk askerlerimiz ile Çek askerler ve halkı yâd etmek
• Her iki ülkenin diplomatik temsilciliklerinin destekleriyle, Çek ve Türk kültürlerini geliştirecek ortak kültürel programlar düzenlemek ve iki ülke arasındaki karşılıklı bağları zenginleştirmek
• Çekya ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmeye katkı sağlayacak çeşitli etkinlikler düzenlemek
• Dünya'da en çok dizi ihraç eden 2. ülke konumunda Türkiyemiz bulunmaktadır. Çekya, Macaristan ve Polonya'ya düzenlenecek ziyaretler neticesinde TTRT'nin dünya çapında bir dizi çekmesine vesile olmayı da hedefliyoruz. "Diriliş Ertuğrul" ve "Payitaht Abdülhamit" gibi çok başarılı tarihi dizilere imza atan TRT'nin bu dizide de aynı başarıyı sergileyeceği aşikardır. Çanakkale Cephesi'nde hayatını kaybeden askerlerini ziyaret edip hatıralarına saygı göstermek için toplumun her kesiminden binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı ile iki devletin üst düzey yetkilileri her sene 25 Nisan'da düzenlenen Anma Programı'na katılmak için Gelibolu'ya gelmektedir. Bu anmalar vesilesiyle Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye arasında çok güzel bir dostluk kurulmuştur. "Galiçya Şehitlerimiz hatırasına çekilecek bir dizinin, Anzakların Çanakkale'yi ziyaretlerine benzer bir durumu Avrupa'nın 4 Devleti'ndeki Türk Şehitliklerinde gerçekleşmesini temin edeceğine inanmaktayız. Askerlerimizin savaştığı Ruslar ile desteklerini aldığı günümüz devletlerinden Polonya, Macaristan, Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti askerlerinin insani yönlerinin dizide özellikle ele alınıp bu 5 devletle dostluğun pekiştirilmesi için birçok sahnenin yer almasının isabetli olacağını düşünmekteyiz. Eğer Galiçya Şehitlerimiz hatırasına bir dizi çekilirse, bu dizi Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz yer olan Galiçya Cephesi'ndeki vatan evlatlarını Türkiye'de ve Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızın çok daha fazla ziyaret edip hatırlamasına vesile olacaktır.
• 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde yurtdışındaki bütün diplomatik temsilciliklerimiz Şehitliklerimizin bulunduğu yerlerde Anma Törenleri yapmaktadır. Lakin törenlere katılım az olmaktadır. Avrupa'da 5 milyona yakın vatandaşımız yaşamaktadır ve Türkiyemizin nüfusu 82 milyondur. Her yıl Avrupa'nın çeşitli ülkelerine çok sayıda insanımız turistik, eğitim ve diğer amaçlı seyahatler düzenlemektedir. Ziyaretler neticesinde Türk toplumunda ve Devletimizin üst kademelerinde Galiçya Cephesi Şehitlerimiz ve Türkiye toprakları dışındaki bütün şehitlerimiz ile ilgili yeni bir bakış açısı oluşturarak 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde her şehitliğimizde anlamlı ve yoğun katılımlı Anma Törenleri´nin gerçekleştirilmesine vesile olmak istiyoruz.
Avustralyalılar yaklaşık 15000 km, Yeni Zelandalılar yaklaşık 17000 km öteden atalarını anmak için her sene 25 Nisan´da Gelibolu´ya binlerce kişi olarak gelirken, temenni ederiz ki, Avrupa'da ki 5 milyona yakın vatandaşımız ve Türkiyemiz de yaşayan 82 milyon insan da yurtdışındaki şehitliklerimizde ki anma törenleri için gerekli adımları atar.
GALİÇYA CEPHESİ (1916 – 1917)
Galiçya Seferi´ne (1916-1917) çoğunluğu Çanakkale Savaşı'nda yer alanlar olmak üzere 35.000 kadar askerimiz gönderilmiştir. Tamamı 32 yaş altı olarak seçilen bu kolorduya komutan olarak yine Çanakkale Cephesi'nde aktif görevler almış Yakup Şevki Paşa atanmıştır. 21 Temmuz 1916 sabahı Uzunköprü istasyonundan ilk kafilenin hareketi başlamış ve Ruslar ile ilk sıcak temasta 19 Ağustos 1916'da sağlanmıştır. Galiçya Cephesi'nde görevli 15. Kolordu Komutanı Yakup Şevki Paşa'nın yerine, 18 Kasım 1916'da Çanakkale'nin bir başka kahramanı General Cevat Paşa atanmış ve askerimizin Galiçya Cephesi'nden ayrıldığı Ağustos 1917'ye kadar görevde kalmıştır. Onun döneminde de askerimiz üstün başarı ve hizmetlerine devam etmiş, üstlendiği her görevden anlının akıyla çıkmayı başarmıştır. Galiçya Cephesi´nde 12.000'e yakın vatan evladı şehadet şerbetini içmiştir. Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz cephe Galiçya Cephesi olup Çekya, Macaristan, Polonya ve Ukrayna'da şehitliklerimiz vardır. Çanakkale savunmasının bir benzeri Galiçya'da gösterilmiş ve Galiçya Cephesi, Osmanlı İmparatorluğumuzun başarılı olduğu cepheler arasında yer almıştır.
GALİÇYA CEPHESİ'NDE ASKERLERİMİZİN HATIRALARI
21 Temmuz 1916 sabahı alacakaranlıkta Uzunköprü istasyonundan ilk kafilenin hareketi başlamıştır. Mehmet Şevki Yazman "Kumandanım Galiçya Ne Yana Düşer" adlı eserinde bu anı şöyle dile getirmiştir. "....Temmuzun 21. Günü güneş ufuktan yükselirken trenimiz istasyondan hareket etti. Ne bir yolcu edenimiz, ne de bir mendil sallayanımız var. Mahzun değil fakat düşünceli olarak istasyonu terk ediyoruz. Kim bilir kaç kişi şu ismini bile yeni duyduğumuz Galiçya'dan tekrar ana yurduna dönecek, buraları görecekti..."
Sipere atılan bir bomba sonucunda ağır yaralanan bir askerimiz daha sonra bu olay esnasında yaşadıklarını ve düşüncelerini şu şekilde kaleme alıyor; "... biraz sonra etrafımda geçen her şeyi unutuyorum, gözlerimin önüne güzel bir manzara, Saray Burnu'ndan Boğazın ve Marmara'nın eşsiz görünüşü, Marmara ve Boğazın maviliği geliyor, buralarda da insanlar var, yaşıyorlar, geziyorlar, gülüyorlar diyorum. Ne top sesi ne de trampet ateşi görmüyorlar ve kim bilir belki de saadetlerinin kıymetini takdir etmiyorlar, müthiş bir patlama beni daldığım rüyadan uyandırıyor. Her tarafım taş ve toprakla örtülüyor. Bu trampet ateşi ne kadar devam etti. Hangi saatte bizim üzerimize mermi düştü pek farkında değilim..." diyecektir.
Şehadet mertebesine erişmeyip, sağ kalarak yurda dönmek üzere hazırlanan Osmanlı askeri, o yabancı topraklarda bıraktıkları arkadaşları için kendi imkânlarınca bir Şehitlik Anıtı yaparak üzerine; "Ey yolcu! On iki ay düşmanına cansiperane göğüs gerdikten sonra Onu kendi vatanına kadar kovan 20. Türk Tümeninin aziz şehitlerini hürmetle selamla! Vatan haricinde hayatlarını kaybeden bu kahramanların ruhlarına Fatiha gönder!" yazarak arkadaşları için son görevlerini yerine getirmişlerdir.
GALİÇYA CEPHESİ'NDE KABATAŞ ERKEK LİSELİ İKİ ÖĞRETMEN
1. TBMM İstiklal Madalyası sahibi Tarih öğretmenimiz Galip Vardar. 10 Kasım 1958 Pazartesi günü Atatürk´ü Anma Günü´nde, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Çanakkale Savaşları´ndaki kahramanlıklarını okulumuzda öğrencilerine anlatırken saat 10´u 10 gece hayata gözlerini yummuştur. Okulumuzun bir binasına Galip hocamızın ismi verilmiştir.
2.Kimya Öğretmenimiz Hasan Hilmi Dilmen Galiçya Cephesi´nde ağır yaralanmıştır ve kendisine "Harp Madalyası" verilmiştir. Gazi hocamız hatırasına okulumuz mezunu öğrencisi eski Vali Mehmet Aldan "Galiçya ve Sonrası Hilmi Dilmen'in Öyküsü" kitabını yazmıştı.
Sayın Cumhurbaşkanımıza, Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ve camiası olarak "Galiçya Şehitlerimiz" hatırasına Çekya, Macaristan ve Polonya'ya düzenleyeceğimiz ziyaretlere sponsorluk desteği sunulması talimatı vermesinden dolayı çok teşekkür ederiz.
Ayrıca Projemize sundukları desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürümüz Büyükelçi Sayın Hasan Doğan'a, Prag Büyükelçimiz Sayın Ahmet Necati Bigalı, Sayın Behiç Hatipoğlu, Sayın Kağan Poyraz ve diğer Büyükelçilik personellerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mevlüt Uysal, Genel Sekreter Sayın Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Özel Kalem Müdürü Sayın Fikret Şentürk, Dış İlişkiler Müdürü Sayın Fahri Murat Tuncay, Dışişleri Bakanlığımızın İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Sayın Murat Tamer ve Şube Müdürü Sayın Özkan Durmaz, TİKA Başkanımız Sayın Serdar Çam, Özel Kalem Müdür Yardımcısı Sayın Uğur Tanyeli ve TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanlığı Uzmanı Sayın Zeynep Bayrak, THY Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı ,Yönetim Kurulu üyeleri ve THY Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi , THY Sponsorluk biriminden Sayın İlker Kavas, Sayın İlknur Razgiratlı, Sayın Cemre Erol ve Sayın Melda Tekin, Çekya İstanbul Başkonsolosu Sayın Petr Mareš, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Mustafa Ünal ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Başkanımız Sayın İlyas Tunaoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerine, Kabataş Erkek Liseliler Derneği Başkanı Sayın Anıl Cansızoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerine çok teşekkür ederiz.
Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tarihimiz boyunca vatanımız ve milletimizin bekası için mücadele eden tüm gazilerimiz ile şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz. Ruhlarınız şad olsun. Bu vatan ve millet size minnettardır...
NOT: "Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde şehit düşen öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz" hatırasına 17 Mayıs 2019 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi ve Vefa Lisesi öğrencilerinden oluşan 15 kişilik koro 7 türküden oluşan bir Anma Konseri verecektir. Konser öncesi 21 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilen provada söylenen "Şu kışlanın kapısına" türküsüne video klip yapılmıştır. Galiçya Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ederek "Şu kışlanın kapısına" türküsünü Galiçya Şehitlerimize de ithaf ediyoruz...
ŞU KIŞLANIN KAPISINA
.............................
Yüce Dağlar Olmasaydı
Laleleri Solmasaydı
Ölüm Allah´ın Emri De
Şu Ayrılık Olmasaydı