T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

KABATAŞ ERKEK, İSTANBUL ERKEK ve VEFA LİSESİ´NDEN ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA

Türkiye genelinde ki liselerin birçoğu başta Balkan Savaşları olmak üzere Çanakkale, 1.Dünya Savaşı'nın diğer cepheleri ve Kurtuluş Savaşı'na çok sayıda öğrenci ve öğretmenini göndermiştir. Bu süreçte çok fazla sayıda lise öğrencimiz ve öğretmenimiz vatanın selameti için şehit düşmüştür. Yedi tepe üzerine kurulu payitahtımız İstanbul'u işgal etmek için saldıran yedi düvele meydan okuyan liseli öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz hatırasına 17 Mayıs 2019 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yedi türkülük bir anma konseri ve kısa bir tiyatral gösteri düzenlenecektir. Konser günü Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde öğrencilerini ve öğretmenlerini şehit veren liselerden resim, fotoğraf ve tarihi belgelerde bir alanda sergilenecektir. Bu kapsamda Anma Konseri hazırlıkları için 21 Aralık 2018 tarihinde biraraya gelen 3 tarihi lisemizin öğrencileri ve öğretmenleri "Şu kışlanın kapısına" ve "Çanakkale Türküsü" nü seslendirdi.

 

 

Türkiye'nin her yerinden öğrenci aldıkları için İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi ve Vefa Lisesi öğrencileri koroda yer almaktadır. Konseri izlemeye de Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde öğrencilerini ve öğretmenlerini şehit veren ülke genelinde ki liselerden temsili olarak öğrenci ve öğretmenler katılacaktır. Böylelikle tüm Türkiye konser vesilesiyle sürece dahil edilmiş olacaktır. 7 türküye çekilecek video klipler 30 Nisan 2019 itibariyle tamamlanacak olup Anma Konseri öncesi tanıtım ve duyarlılık oluşturulması adına tüm Türkiye'de yayınlanmaya başlayacaktır. 7 türkünün Türkiye'de çok ses getirmesi halinde Anma Konseri'nden sonra 7 türkülük bir müzik CD'si yapılıp müzik raflarında yerini alacaktır. Buradan gelecek gelirde Türkiye genelinde şehit veren tüm liselerde okuyan öğrencilere "Öğrenci ve Öğretmen Şehitleri Bursu" adı altında dağıtılacaktır.

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde askerleri bize karşı savaşmış ve bizimle birlikte savaşmış ilgili ülkelerin Türkiye'deki Büyükelçileri ve Başkonsolosları da anma konserine davet edilip, konserin uluslararası bir boyuta taşınması temin edilecektir.

Osmanlı İmparatorluğumuz dönemindeki Balkan Savaşları'ndan itibaren Türkiye Cumhuriyetimizin kurulduğu 29 Ekim 1923 tarihine kadar geçen dönemde şehit düşen ülke genelindeki liseli öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz hatırasına TRT'nin 32 bölümlük bir dizi çekmesini de temenni ediyoruz.

2018 yılı I. Dünya Savaşı'nın bitiminin 100. yılı ve Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun da 95.yılıdır. Bu noktadan da hareketle "Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde şehit düşen öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz" hatırasına Anma Konseri için 17 Mayıs 2019 Cuma tarihinin seçilmesinin iki nedeni vardır; 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece saat 03:30 da başlayan taarruzda ülke genelindeki birçok lisenin fedakar öğrencileri vatanın bir karış toprağını çiğnetmemek adına Çanakkale'de şehadet şerbetini içmiştir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs  1919 tarihinde ülkemizin bağımsızlığı için Milli Mücadeleyi başlatmış ve Türk gençliğine 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı armağan etmiştir.

Anma Konseri'nde seslendirilecek 7 türkü şu şekildedir;

1.Annem beni yetiştirdi (Alay Marşı)

2.Eledim Eledim

3.Hey Onbeşli

4.Ah bir ataş ver

5.Mağusa Limanı – 9 Haziran 2017 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesinde PKK'lı teröristler bir araca uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlemiş ve bu sırada yoldan geçen içerisinde beş öğretmen bulunan başka bir araca kurşunlar isabet etmişti. Saldırıda otomobilde bulunan öğretmenlerden Kozluk Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde 7 ay önce ilk atamayla göreve başlayan müzik öğretmeni 22 yaşındaki Şenay Aybüke Yalçın şehit olmuş ve 1 öğretmen de yaralanmıştı. Şehit Aybüke öğretmenimizin seslendirdiği "Mağusa Limanı" türküsü, içerisinde geçen "Beni öldürende yoktur din, iman" sözleriyle arkadaşları tarafından tüm Türkiye ile paylaşılmıştı. Bu paylaşımdan sonra bu türkü, hem Şehit Aybüke öğretmenimiz hatırasına hem de tüm öğretmen şehitlerimiz hatırasına söylenmeye başlanmıştır.

6.Şu kışlanın kapısına

7.Michael Jackson'ın "Heal the World" şarkısı – Şehitlerimiz hatırasına düzenlenecek Anma Konseri'ni izlemeye birçok ülkenin Başkonsolos ve Büyükelçisi geleceğinden ve 1.Dünya Savaşı'nın bitiminin 100.yılında konser projemiz başladığından dolayı 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden tüm askerler hatırasına bu şarkı söylenecek. Projemiz Dünya barışına katkı sunmayı da hedeflediğinden Birleşmiş Milletler'in Türkiye'deki en yüsek temsilcisi Sayın Irena Vojáčková-Sollorano'da etkinliğe davet edilecektir.

8.Çanakkale Türküsü

Türkiye Cumhuriyetimizin ilanının 95.yılında başta Cumhuriyetimizin kurucusu Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları bize vatan kılmak için mücadele eden tüm gazilerimizi ve şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz...

Bu vatan ve millet size minnettardır...

NOT: Şu kışlanın kapısına ve Çanakkale Türküsü video kliplerinde çeşitli yapımlardan görüntüler ve tarihi fotoğraflar da kullanılmıştır. Niyetimiz sadece türkü okumak değil aynı zamanda Gazi ve Şehitlerimizin hikayelerini en güzel bir şekilde anlatmakdır.

25-12-201825-12-201825-12-201825-12-201825-12-201825-12-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.12.2018 - Güncelleme: 06.01.2022 16:05 - Görüntülenme: 1608
  Beğen | 1  kişi beğendi