T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA KANADA ZİYARETİMİZ

Çanakkale Cephesi ve diğer cephelerde şehit düşen askerlerimiz ve halkımız hatırasına öğrenci ve öğretmenlerden oluşan 10 kişilik heyetimiz 2 - 10 Nisan 2019 tarihleri arasında Kanada'ya tarih, eğitim ve kültür içerikli bir ziyarette bulundu. Worldwide Cultural Exchange Program Türkiye Ofisi (WCEP Turkey) ile yürütülen 'Kabataş Erkek Lisesi Uluslararası Projeler Akademisi' kapsamında da yer alan Kanada ziyaretimizin sponsorluğunu WCEP Turkey üstlenmiştir.

2 Nisan Salı akşamı okul müdürümüz Selman Küçük başkanlığında gece geç saatlerde Toronto'ya varan heyetimiz 3 Nisan Çarşamba sabahı kardeş okulumuz Gonzaga Lisesi'nin bulunduğu St.John's şehrine hareket etti. Newfoundland & Labrador Eyaleti Meclis Başkanı Sayın Perry Trimper tarafından bizzat Havalimanında çok sıcak bir şekilde karşılanan heyetimiz, Gonzaga Lisesi müdiresi Debbie Howse, öğretmenler ve öğrenciler ile birlikte şehrin tarihi yerlerini görme fırsatı yakaladı. 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Kanadalı askerler hatırasına yapılan anıt, Caribou heykeli ve park ile Çanakkale Cephesi'nde hayatını kaybeden Kanadalı ve Türk askerler hatırasına yapılan Gelibolu Parkı'na ziyaretlerde bulunuldu. Kanadalı Meclis Başkanı büyük bir tevazu gösterip bizi hem havalimanında bizzat karşıladı hem de otobüste sandviç servisi yapma nezaketini gösterdi.

4 Nisan Perşembe günü Kanada ve Türkiye'nin Çanakkale Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerleri ve halkı hatırasına Anma Programını öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz Gonzaga Lisesi'nde sundu. Etkinliğe Newfoundland & Labrador Eyaleti Meclis Başkanı Sayın Perry Trimper ve her iki okun öğrencileri katıldı. Kanadalı Meclis Başkanı ve her iki okulun idarecileri de katılımcılara hitap etti. Programdan sonra okulda çeşitli incelemelerde bulunan heyetimiz Meclis Başkanı tarafından Eyalet Meclisi'nde ağırlandı ve Eyaletin Genel Vali Vekili Sayın Judy Foote tarafından verilen "Speech from the Throne" hitabına özel davetli olarak katıldı. Akabinde Sayın Judy Foote heyetimizi "Government House" diye ifade edilen ve içerisinde makamı ve rezidansının bulunduğu binada misafir etti. Aynı günde Newfoundland Kraliyet Alayı ve savaş müzesinde de inceleme ve temaslarda bulunuldu.

Kanada Federal bir sistemle yönetilmektedir ve Kanada'daki Genel Vali'nin eşdeğeri Cumhurbaşkanıdır. Eyaletlerin Genel Vali Yardımcıları da bir nevi Cumhurbaşkanı gibi hareket edip yasalar dahil birçok şeyi onaylamaktadır. Bu noktadan hareketle Newfoundland & Labrador Eyaleti Genel Vali Yardımcısı Sayın Judy Foote tarafından Kabataş Erkek Lisemizin kabul edilmesinin önemi anlaşılacaktır.

1.DÜNYA ŞAVAŞI'NDA HAYATINI KAYBEDEN KANADALI ve TÜRK ASKERLER/HALK HATIRASINA GONZAGA LİSESİ'NDE DÜZENLENEN ANMA PROGRAMI;

1. Her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerleri ve sivil halk hatırasına 2 dakikalık saygı duruşu ile program başladı.

2. Newfoundland & Labrador Eyaleti Meclis Başkanı Sayın Perry Trimper konuyla ilgili katılımcılara hitap etti.

3. Kabataş Erkek Lisemizin ve Türkiye'deki diğer liselerin Balkan, Çanakkale ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerinin hatırasına çekilen okulumuz öğrenci ve öğretmenlerinin oynadığı "Daha bir çiçekken" kısa filmi (10 dakika) İngilizce altyazılı olarak izletildi.

4."Çanakkale içinde vurdular beni" türküsü Çanakkale Cephesi ve 1.Dünya Savaşı''nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerlerimiz ve halkımız hatırasına söylendi.

5. "Ah bir ataş ver" şarkısı Çanakkale açıklarında 4 Nisan 1953 tarihinde denizde yaşanan kazada şehit düşen Dumlupınar Denizaltısı mürettebatımız, Çanakkale Cephesi'nde ki bütün şehitlerimiz hatırasına söylendi. Dumlupınar şehitlerimizin yürek yakan hikayesi şöyledir;

Uzun ve yorucu bir seferden dönen Dumlupınar denizaltısı, Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında 4 Nisan 1953 saat 02:15 de İsveç bandıralı Nabuland Şilebi ile çarpışıp birkaç saniye içinde sulara gömüldü. Güvertede bulunan 5 kişi denize atlayarak kurtuldu

Gemideki 81 kişilik mürettebattan sağ kalan 22 kişi ise geminin arka bölümündeki torpido dairesine sığındı. Mahsur kalanların su yüzüne fırlattıkları telefon şamandırasıyla gemi ile irtibat sağlandı.

Sağ kalan 22 kişiyi kurtarmak için Türkiye'de herkes seferber oldu. Bu arada oksijeni idareli kullanmaları için, gereksiz yere konuşmamaları, şarkı türkü söylememeleri ve sigara içmemeleri konusunda müretebata uyarılar yapıldı.

Ancak, saatler süren kurtarma çalışmalarının sonunda, umutların tükendiği anda karanlıkta bekleyen 22 kişiye şunlar söylendi; " Konuşabilirsiniz, türkü söyleyebilirsiniz ve hatta sigara bile içebilirsiniz."

Şamandıradaki telefon hattının öbür ucundan, tüm Türkiye, denizaltıda tevekkülle ölümü bekleyen askerlerimizin söylediği hüzünlü "Ah bir ataş ver" türküsünü dinledi...

15 Şubat 1982 tarihinde Kanada Newfoundland& Labrador Eyaleti açıklarında ki Ocean Ranger petrol platformu fırtınadan dolayı deniz de batmış ve 84 kişi hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybedenlerden 5 kişi kardeş okulumuz Gonzaga Lisesi'nin eski öğrencisiydi. Her sene Gonzaga Lisesi'nde Ocean Ranger felaketinde hayatını kaybedenler için anma töreni yapılmaktadır. "Ah bir ataş ver" şarkısı Ocean Ranger felaketinde hayatını kaybeden Kanadalılar hatırasına da söylenmiştir.

5. Michael Jackson'ın "Heal the world" ve "You are not alone" şarkıları her iki ülkenin Çanakkale Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerleri ve halkı hatırasına söylendi.

6. Daha iyi ve barışçıl bir Dünya için "Bir başkadır benim memleketim" söylendi.

7. Fields of Athenry şarkısı Kanada'da 5 milyona yakın İrlanda kökenli insan yaşamaktadır ve Newfoundland & Labrador Eyaleti'nin nüfusunun % 25 kadarı da İrlanda kökenlidir. İrlanda'da 1845 – 1852 arası yaşanan Büyük Kıtlığı anlatan bu şarkı, Büyük Kıtlık'ta hayatını kaybeden 1.5 milyon İrlandalı ve bu nedenle Kanada'ya göç etmek zorunda kalan İrlandalılar'ın hatırasına söylendi.

8. "In Flanders field" ve "Soldiers cry" şarkıları Kanada'nın Çanakkale Cephesi'nde ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerleri hatırasına söylendi.

Program sonunda Çanakkale Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden Kanadalı ve Türk askerler hatırasına yaptığımız ağaç bağışı belgeleri Kanadalı Meclis Başkanı ve Okul müdiresine takdim edildi.

GONZAGA LİSESİ ve KABATAŞ ERKEK LİSEMİZ ARASINDAKİ KARDEŞ OKUL ANLAŞMASI

21 – 26 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye'ye resmi ziyaretlerde bulunan Kanada Newfoundland & Labrador Eyaleti Meclis Başkanı Sayın Perry Trimper, Gonzaga Lisesi'nin, Kabataş Erkek Lisemiz ile kardeş okul olması hakkında yazdığı mektubu Okul MüdürümüzE 26 Ocak Cuma günü okulumuzda bizzat elden takdim etmişti.

Gonzaga Lisesi ve Kabataş Erkek Lisemiz arasında öğrencilerimize eğitim alanında çeşitli fırsatlar sunacak ve onların Dünya hakkındaki vizyonlarını geliştirecek kardeş okul anlaşması her iki okul müdürünün imzasıyla 2 Şubat 2018 itibariyle de yürürlüğe girmişti

Çanakkale Savaşı'na birçok öğrencimiz katılmış olup Gelibolu'da şehit düşüp ismi tespit edilebilen 28 Şehit öğrencimizin ismi okulumuzun bahçesinde ki Çanakkale Şehitleri Anıtı'nda bulunmaktadır.

Kanada Newfoundland & Labrador Eyaleti'nden 1076 asker, Çanakkale Savaşı'nda yer almış ve 40 asker de hayatını Gelibolu'da kaybetmiştir.

Kardeş okul anlaşmasında, Çanakkale Savaşı'nda ebediyete intikal eden Kabataş Erkek Lisesi öğrencilerimizi, Türk ve Kanadalı askerleri, her iki okulun öğrencilerinin Gelibolu ve Kanada'da birlikte anması da yer almıştır.

5 Nisan Cuma günü Kanadalı Meclis Başkanı Sayın Perry Trimper heyetimizi havalimanından Ottava'ya bizzat uğurlama nezaketini gösterdi. St.John's da kalınan süre içerisinde her iki okulun öğrencileri ve öğretmenleri çeşitli eğitim, tarih ve kültür içerikli görüş alışverişlerinde bulunma fırsatını yakaladı. Sayın Perry Trimper ve Gonzaga Lisesi'nin öğrencileri ve öğretmenleri bütün ziyaretlerimizde daima yanımızda olmuştur ve takdire şayan bir misafirperverlik örneği sergilemişlerdir. Kanada 10 milyon km2 ye yakın yüzölçümü ile Dünya'nın 2.büyük ülkesidir ve bir yerden başka bir yere seyahat bazen uzun sürmektedir. Şehirler arası mesafelerin uzunluğundan dolayı heyetimiz Kanada'nın başkenti Ottava'ya akşam saatlerinde inip ertesi günkü temasları için hazırlıklar yaptı.

6 Nisan Cumartesi günü 27 Ağustos 1982 tarihinde Kanada'da şehit edilen Ottava Büyükelçiliği Askeri Ateşemiz Albay Atilla Altıkat'ın hatırasına yapılan "Şehit Diplomatlar Anıtı"nı heyetimiz ziyaret etti. Kanada Federal Meclis Başkanı Sayın Geoff Regan'ın desteğiyle Kanada Federal Parlamentosu'nu ziyaret edip Parlamento hakkında bilgiler aldık. Sayın Geoff Regan ve Başbakan Justin Trudeau'ya iletilmek üzere 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Kanadalı ve Türk askerler hatırasına yaptığımız ağaç bağışını yetkililere ilettik. Ottava Üniversitesi'ni de görme imkanı yakaladık.

7 Nisan Pazar günü Ottava Büyükelçimiz Sayın Kerim Uras Büyükelçilik Konutu'nda sabah kahvaltısında heyetimizi ağırlama nezaketini gösterdi. Çok güzel ve içten bir şekilde gerçekleşen kahvaltı ve görüşmede St.John's da sunduğumuz Anma Programı, Kanada-Türkiye ilişkileri ve çeşitli konular konuşuldu. 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerlerimiz ve Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına yaptığımız Ağaç Bağışı belgeleri de Sayın Büyükelçimize takdim edildi.

8 Nisan Pazartesi günü Niagara Şelalesi ve Toronto'nun çeşitli tarihi ve kültürel yerleri ziyaret edildi.

9 Nisan Salı günü Toronto Üniversitesi'nde çeşitli inceleme ve temaslarda bulunan heyetimiz akabinde Toronto Başkonsolosumuz Sayın Erdeniz Şen ve Eğitim Ateşemiz Sayın Bülent Çiftçi tarafından Başkonsoloslukta ağırlandı. Samimi bir atmosferde geçen görüşmenin sonunda 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerlerimiz ve Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına yaptığımız Ağaç Bağışı belgeleri de Sayın Büyükelçimize takdim edildi.

10 Nisan Çarşamba günü de Toronto'ya yakın mesafede bulunan çeşitli liseler ziyaret edilip eğitim işbirlikleri hususunda karşılıklı anlaşma ve görüşmeler yapıldı.

Worldwide Cultural Exchange Program Türkiye Ofisi (WCEP Turkey) sponsorluğu ile gerçekleşen Kanada ziyaretimize desteklerinden dolayı Newfoundland &  Labrador Eyaleti Meclis Başkanı Sayın Perry Trimper'a, Ottava Büyükelçimiz Sayın Kerim Uras, Ottava eski Büyükelçimiz Sayın Selçuk Ünal, Müsteşarımız Sayın Taylan Özgür Aydın ve diğer büyükelçilik personellerine, Toronto Başkonsolosumuz Sayın Erdeniz Şen ve Eğitim Ateşemiz Sayın Bülent Çiftçi, Kanada Ankara Büyükelçisi Sayın Chris Cooter ve İstanbul Başkonsolosu Sayın Ulric Shannon, Gonzaga Lisesi müdiresi Sayın Debbie Howse, öğretmenleri ve öğrencileri, WCEP Turkey Genel Müdürü Sayın Volkan Cerrahoğlu, Eğitim Danışmanı Sayın Deniz Sakmarlı ve şirketin diğer personellerine çok teşekkür ederiz.

Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şanlı tarihimiz boyunca vatanımız ve milletimizin bekası için mücadele eden tüm gazilerimiz ile şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz. Bu vatan ve millet size minnettardır...

NOT: TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNDE KANADA'YA 1.DÜNYA SAVAŞI'NDA HAYATINI KAYBEDEN HER İKİ ÜLKENİN ASKERLERİ HATIRASINA ANMA PROGRAMI DÜZENLEMEK İÇİN GİDEN İLK LİSENİN KABATAŞ ERKEK LİSEMİZ OLDUĞU TARAFIMIZA BELİRTİLMİŞTİR. TEMENNİ EDERİZ Kİ KANADA'YI BU KAPSAMDAKİ PROGRAMLAR VESİLESİYLE ZİYARET EDEN LİSELERİMİZİN SAYISI ARTAR.

20-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.04.2019 - Güncelleme: 06.01.2022 15:41 - Görüntülenme: 1845
  Beğen | 0  kişi beğendi