T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

1.DÜNYA SAVAŞI´NDA Kİ ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA MACARİSTAN ZİYARETİMİZ

"Galiçya Cephesi Şehitlerimiz" ve diğer cephelerde şehit düşen askerlerimiz ve halkımız hatırasına öğrenci ve öğretmenlerden oluşan 13 kişilik heyetimiz 17 - 24 Mart 2019 tarihleri arasında Macaristan'a tarih, eğitim ve kültür içerikli bir ziyarette bulundu. Türkiye Cumhuriyetimiz Cumhurbaşkanlığı makamı himayelerinde bulunan ve Çekya (12 - 19 Ocak 2019) , Macaristan (17 - 24 Mart 2019) ve Polonya'yı (10 - 17 Haziran 2019)  kapsayan Projemizin resmi sponsorları da şu şekildedir; Gençlik ve Spor Bakanlığı, TİKA, THY, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü.

17 Mart Pazar günü okul müdür yardımcımız Hüseyin Mısırlıoğlu başkanlığında Budapeşte'ye varan heyetimiz havalimanında kardeş okulumuz Budapeşte Deak Ferenc Lisesi müdiresi Livia Fencz, öğretmenleri, öğrencileri ve Kispest Belediyesi Eğitim işlerinden sorumlu yetkilisi Szilagyi Istvan tarafından çok sıcak bir şekilde karşılandı. Her iki okulun öğrencileri ve öğretmenleri Macaristan programı hakkında görüş alışverişinde bulundu. 17 - 24 Mart arası bütün ziyaretlerimizde Macar lisenin öğrencileri ve öğretmenleri daima yanımızda olmuştur ve takdire şayan bir misafirperverlik örneği sergilemiştir.

18 Mart Pazartesi günü Türkiye Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçiliğimiz tarafından "Galiçya Şehitliğimiz"de düzenlenen Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle hazırlanan Anma Töreni'ne Kabataş Erkek Lisemiz ve Deak Ferenc Lisesi katılım gösterdi. Budapeşte Büyükelçiliğimiz bizi çok onurlandıran bir davranışta bulunarak her iki lisenin idareci ve öğrencilerinin Galiçya Şehitlik Anıtımıza resmi törende çelenk bırakmasını sağladı. Budapeşte Büyükelçimiz Sayın Ahmet Akif Oktay ile şehitlikte kısa bir süre sohbet eden heyetimizi Sayın Büyükelçimiz öğleden sonra Büyükelçilikte ağırlama nezaketini gösterdi.

Büyükelçilikteki ziyarette "Galiçya Cephesi Şehitlerimiz" ve diğer cephelerde şehit düşen askerlerimiz ve halkımız hatırasına Anma Programı detayları ile eğitim, kültür ve tarih içerikli bir sohbet gerçekleştirildi. Budapeşte Büyükelçimiz Sayın Ahmet Akif Oktay tarafından çok güzel bir şekilde karşılanan heyetimizden öğrenciler Sayın Büyükelçiye çeşitli sorularda yönelttiler ve çok faydalı yanıtlar aldılar. Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına yaptığımız Ağaç Bağışı belgesi Sayın Büyükelçimize takdim edildi.

19 Mart Salı günü Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferini düzenlediği ve hayata veda ettiği Zigetvar'a ziyarette bulunduk.Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Devleti'nde en çok sefer-i hümayunu olan padişahtır. 46 yıllık saltanatı boyunca 13 büyük sefer ile Osmanlı Devleti'nin sınırlarını oldukça genişleten bu şanlı Osmanlı padişahının son seferi olan Zigetvar Seferi onun başarılarının son halkası olması açısından önemlidir. Çünkü Zigetvar'da kazanılan başarının çok hüzünlü bir tarafı vardır ve Kanuni Sultan Süleyman Zigetvar'da sağlık nedenlerinden ötürü 7 Eylül 1956 hayatını kaybetmiştir. Zigetvar Kalesi Kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman´ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlenmiştir. Sultan'ın naaşının bozulmaması için iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere türbe inşa edilerek gömülmüştür. Kanuni Sultan Süleyman'ın bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul´a getirilerek Süleymaniye Cami avlusundaki bugünkü yerine defnedilmişti.Zigetvar kentinde Kanuni Sultan Süleyman´ın iç organlarının defnedildiği yer 2015´te tespit edildi ve kazı çalışmalarıyla Macaristan´da ilk defa Osmanlı yerleşkesi ortaya çıkarıldı.

TİKA ile Zigetvar Belediyesi arasında 2012´de imzalanan antlaşma çerçevesinde hayata geçirilen "Macaristan Zigetvar´daki Kanuni Sultan Süleyman Türbesi Kazı ve Araştırma Projesi" kapsamında, 2015´ten bu yana Macar ve Türk ekiplerinin katılımıyla Zigetvar´ın kuzeydoğusundaki Üzüm Tepesi´nde arkeolojik kazı çalışmaları yürütülüyor. Zigetvar kalesi ziyareti ardından Türk Macar Dostluk Parkı'da ziyaret edildi.

20 Mart Çarşamba günü Macaristan Parlementosu Başkan Yardımcısı Sayın Istvan Hiller heyetimizi üst düzey Devlet yetkililerinin ağırlandığı Parlamento'nun salonunda kabul etti. Sayın Hiller görüşme esnasında Türkiye'ye birçok defa geldiğini ve hem ülkemizi hem de halkmızı çok sevdiğini belirtti. Sayın Hiller'e öğrencilerimiz çeşitli sorular da yönelttiler. Macarlar için çok anlamlı bir yere sahip olan Tavaszi Szel şarkısı da müzik ekibimiz tarafından Parlamentoda söylendi. Şarkıyı dinleyen Başkan yardımcısı ve Macarlar çok duygulandı ve müzik ekibimizin performansına hayranlıklarını ifade ettiler. Görüşme sonunda Sayın Hiller'e 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden her iki ülkenin askerleri ve halkı hatırasına ağaç bağışı çerçevemiz ve 17 Mayıs 2019 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek Şehitlerimiz Anma Konseri Davetiyesi takdim edildi. Ayrıca Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orban ve Macaristan Parlamento Başkanı Sayın Laszlo Köver'e iletilmek üzere "Davet Mektupları" Sayın Hiller'e verildi. 21 Mart Perşembe günü de Macaristan Başbakanı ve Parlamento Başkanı'na Davet Mektuplarımızın sunulduğu bilgisi bize verildi.

21 Mart Perşembe günü öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz Galiçya Cephesi´nde ve 1.Dünya Savaşı´nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden Macar ve Türk askerler hatırasına Anma Programını Yunus Emre Enstitüsü'nde sundu. Etkinliğe, Budapeşte Büyükelçimiz Sayın Ahmet Akif Oktay, Büyükelçilik Müsteşarımız Sayın Abdi Özkan Noyan, Kispest Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Sayın Yakup Gül, TİKA Macaristan Koordinatörü Sayın Seda Dağlı, Kispest Belediyesi Başkan yarımcısı Gyorgy Vinczekve her iki okun öğrencileri katıldı. Sayın Büyükelçimiz ve her iki okulun idarecileri program öncesi katılımcılara hitap etti. Bunun yanında 20-21 Mart tarihlerinde kardeş lisemiz Deak Ferenc Lisesi´nde her iki okulun öğrencileri ve öğretmenleri ortak etkinlikler düzenledi.

Program sonunda Galiçya Şehitlerimiz hatırasına yapılan ağaç bağışı Sayın Büyükelçimize 1.Dünya Savaşı´nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden Macar askerler hatırasına da yapılan ağaç bağışı da Deak Ferenc Lisesi müdiresi Livia Fencz'e takdim edildi. Programda duygusal anlar da yaşandı.

1.DÜNYA ŞAVAŞI'NDA HAYATINI KAYBEDEN MACAR ve TÜRK ASKERLER/HALK  HATIRASINA DÜZENLENEN ANMA PROGRAMI;

1. Her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerleri ve sivil halk hatırasına 1 dakikalık saygı duruşu ile program başladı.

2. Budapeşte Büyükelçimiz Sayın Ahmet Akif Oktay ve her iki okulun idarecileri konuyla ilgili katılımcılara hitap etti.

3. Kabataş Erkek Lisemizin ve Türkiye'deki diğer liselerin Balkan, Çanakkale ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerinin hatırasına çekilen okulumuz öğrenci ve öğretmenlerinin oynadığı "Daha bir çiçekken" kısa filmi (10 dakika) İngilizce altyazılı olarak izletildi.

4."Çanakkale içinde vurdular beni" türküsü  Çanakkale Cephesi, Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden askerlerimiz ve halkımız hatırasına söylendi.

5. Michael Jackson'ın "Heal the world" ve "You are not alone" şarkıları her iki ülkenin Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerleri ve halkı hatırasına söylendi.

6. Daha iyi ve barışçıl bir Dünya için "Bir başkadır benim memleketim" söylendi.

7. "Tavaszi Szel" Macarca şarkı, 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Macar askerler ve halk hatırasına söylendi. "Çanakkale Türküsü" nasıl bizim için çok önemli ve anlamlı ise bu şarkı da Macarlar için de bu şarkı aynı şekilde çok önemli ve anlamlıdır.

22 Mart Cuma günü Gülbaba Türbesi ve TİKA Macaristan Koordinatörlüğü ziyaret edildi.Macaristan´ın başkenti Budapeşte´nin merkezinde bulunan Gül Baba Türbesi, ziyaretçi akınına uğramaktadır. Osmanlı´nın en güçlü döneminde Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman´ın bütün seferlerine katılan Gül Baba´nın türbesi, Budin Beylerbeyi Mehmet Paşa tarafından 1548´de yaptırılmış. Türk Caddesi ve Gül Baba Sokağının kesiştiği yerde bulunan ve şehri tepeden gören türbenin inşa edildiği alan, Macarlar tarafından Rozsadomb (Gül Tepesi) olarak anılıyor. Orta Avrupa´da fonksiyonunu yitirmeden türbe olarak kalan önemli bir Türk eseri olan Gül Baba Türbesinin en dikkati çeken özelliği, sandukanın bulunduğu alandaki gül kokusu. Ziyaretçileri türbenin girişinde Gül Baba´nın heykeli karşılarken, Türk kültüründe önemli bir yer bulunan iki çeşme de türbenin bulunduğu bahçede yer alıyor. Adını sarığında taşıdığı gülden alan Gül Baba; Macarlar´ın saygı duyduğu ve hoşgörüyle bahsettiği başlıca tarihi figürlerden birisi olmaya devam ediyor. Macaristan Budin´de türbesi bulunan meşhur Türk mücahidi ve dervişi hakkındaki ilk bilgiler, Evliya Çelebi´den. Çelebi´nin naklettiğine göre Gül Baba, Merzifonlu bir Bektaşi dervişidir. Evliya Çelebi, elinde büyük bir kılıçla savaşlara katılan Gül Baba´ya bu lakabın verilmesine, külahında daima bir gül taşımasının sebep olduğunu da belirtmiştir. Fatih Sultan Mehmet devrinden Kanuni Sultan Süleyman devrine kadar birçok gazalarda bulunmuş, Budin´in fethine katılmış ve bu sırada şehit düşmüştür. O zaman Rumeli kazaskeri olan Ebusuud Efendi, 2 Eylül 1541 tarihinde cenaze namazını kıldırmış, bu namazda Kanuni Sultan Süleyman ve yüz bini aşkın bir cemaat hazır bulunmuştur.

Türbe ziyaretinden sonra TİKA Macaristan Koordinatörü Sayın Seda Dağlı,  heyetimizi ağırlayarak TİKA'nın Macaristan'daki faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 2 saati aşkın bir süre çok sıcak bir atmosferde gerçekleşen görüşmeden öğrencilerimiz çok memnun ayrıldılar.

23 Mart Cumartesi ise ecdad yadigarı Vizegrad ve Estergon kaleleri ile Estergon şehrine ziyarette bulunduk. Estergon Kalesi kaybedildikten sonra yazılan "Estergon Kalesi Türküsü", Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından 23 Mart 2019 tarihinde Estergon Kalesi önünde söylendi...

ESTERGON´UN FETHİ ve ESTERGON KALESİ TÜRKÜSÜNÜN HİKAYESİ

Kanuni Sultan Süleyman´ın Padişahlığı döneminde 1543 yılında kesin olarak elimize geçen Estergon Kalesi, Sancakbeyliği haline getirilerek Budin Beylerbeyliği´ne bağlanmıştı. Ancak kale, bundan 52 yıl sonra 1595 yılında Alman, Leh, Çek ve İtalyanlardan oluşan 80 bin kişilik bir ordu tarafından kuşatıldı. Bu sırada Estergon Kalesi´nde yalnızca beş bin Türk askeri bulunuyordu. Estergon Kalesi´nin elden çıkması ve orada verilen şehitler bütün milleti yürekten yaraladı ve işte nesilden nesile söylene gelen "Estergon Kalesi Türküsü" o günleri hatırlatır...

Başvezirlik ve kumandanlık görevine tayin edilen Lala Mehmed Paşa kalenin elden çıkışından on yıl sonra bu defa fetih için Estergon önlerindeydi. ESTERGON TÜRKÜSÜ eşliğinde, 29 Ağustos 1605 yılı günü başlayan kuşatma bir ay sürdü ve kale 29 Eylül´de ele geçirildi. Estergon Kalesi bundan sonra 78 yıl daha Osmanlı hudut boylarının müdafaasını yapan bir akıncı kalesi oldu. Osmanlı Devleti´nin duraklama döneminde1683 yılında hatıralar bırakarak elimizden çıktı...

Onun için biz hâlâ Estergon Kalesi türküsünü söylüyor ve ecdad yadigarı Estergon´u hatırlıyoruz. Bu vesileyle, Estergon´da, Zigetvar´da ve Macaristan´ın diğer yerlerindeki şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz...

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen Galiçya Şehitlerimiz hatırasına Macaristan ziyaretimize desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orban'a Macaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sayın Istvan Hiller'e, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürümüz Büyükelçi Sayın Hasan Doğan'a, Budapeşte Büyükelçimiz Sayın Ahmet Akif Oktay'a, Müsteşarımız Sayın Abdi Noyan Özkaya'ya ve diğer Büyükelçilik personellerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mevlüt Uysal, Genel Sekreter Sayın Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Özel Kalem Müdürü Sayın Fikret Şentürk, Dış İlişkiler Müdürü Sayın Fahri Murat Tuncay, Dışişleri Bakanlığımızın İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Sayın Murat Tamer ve Şube Müdürü Sayın Özkan Durmaz, TİKA Başkanımız Sayın Serdar Çam, Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Sayın Uğur Tanyeli, TİKA Macaristan Koordinatörü Sayın Seda Dağlı, TİKA Uzmanı Sayın Zeynep Bayrak, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Sayın Şeref Ateş, Strateji Geliştirme Müdürü Sayın Bülent Üçpunar, Budapeşte Müdürü Sayın Yakup Gül ve Strateji Geliştirme Uzmanı Sayın Mustafa Aydoğdu, THY Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı ,Yönetim Kurulu üyeleri ve THY Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi , THY Sponsorluk biriminden Sayın İlker Kavas, Sayın İlknur Razgiratlı, Sayın Cemre Erol ve Sayın Melda Tekin, Kispest Belediye Başkanı Sayın Peter Gajda, Başkan Yardımcısı Sayın Gyorgy Vinczek, Özel Kalem Müdürü Sayın Peter Bernat, Eğitim işlerinden sorumlu Szilagyi Istvan, Kispest Belediyesi'nin İstanbul'daki kardeş belediyesi Pendik Belediye Başkanı Sayın Kenan Şahin ve Yazı işleri Müdürü Sayın Kemal Kaya ile diğer yetkilileri, kardeş lisemiz Deak Ferenc Lisesi müdiresi Livia Fencz öğrencileri ve öğretmenlerine çok teşekkür ederiz.

Ayrıca Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Başkanımız Sayın İlyas Tunaoğlu ve yönetim kurulu üyelerine Macaristan'da ve Macar Lisenin 12-19 Nisan 2019 tarihleri arasında ülkemize geldiğinde harcanmak üzere nakdi destekte bulunmalarından ötürü çok teşekkür ederiz.

Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şanlı tarihimiz boyunca vatanımız ve milletimizin bekası için mücadele eden tüm gazilerimiz ile şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz. Bu vatan ve millet size minnettardır...


27-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-201927-03-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2019 - Güncelleme: 06.01.2022 15:41 - Görüntülenme: 1992
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
etkinlik, ziyaret, anma,