T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ KABATAŞ ERKEK LİSEMİZ İLE MACAR KARDEŞ LİSEMİZİ KABUL ETTİ

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Deak Ferenc Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinden oluşan heyetimizi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 18 Nisan Perşembe günü kabul etti.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Galiçya Cephesi'nde şehit düşen askerlerimizi anmak üzere 17 – 24 Mart arası Macaristan´a giden öğrencilerimiz ile aynı kapsamda 12 – 19 Nisan arası Macaristan´dan Türkiye´ye gelen Deak Ferenc Lisesi öğrencileriyle sohbet ederek, yer aldıkları proje ile ilgili öğrencilerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde bulunan ve Çekya (12 - 19 Ocak 2019) , Macaristan (17 - 24 Mart 2019) ve Polonya'yı (10 - 17 Haziran 2019)  kapsayan Projemizin resmi sponsorları da şu şekildedir; Gençlik ve Spor Bakanlığı, TİKA, THY ve Yunus Emre Enstitüsü.

15 Nisan Pazartesi günü Macaristan ve Türkiye'nin Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerleri ve halkı hatırasına Anma Programı okulumuzda Macar kardeş lisemizin katılımıyla sunuldu. 16 - 17 ve 18 Nisan tarihlerinde de Tekirdağ, Çanakkale ve Ankara'ya eğitim, tarih ve kültür içerikli ziyaretler gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'i de ziyaret ettik.

GALİÇYA CEPHESİ (1916 – 1917)

Galiçya Seferi´ne (1916-1917) çoğunluğu Çanakkale Savaşı'nda yer alanlar olmak üzere 35.000 kadar askerimiz gönderilmiştir. Tamamı 32 yaş altı olarak seçilen bu kolorduya komutan olarak yine Çanakkale Cephesi'nde aktif görevler almış Yakup Şevki Paşa atanmıştır. 21 Temmuz 1916 sabahı Uzunköprü istasyonundan ilk kafilenin hareketi başlamış ve Ruslar ile ilk sıcak temasta 19 Ağustos 1916'da sağlanmıştır. Galiçya Cephesi'nde görevli 15. Kolordu Komutanı Yakup Şevki Paşa'nın yerine, 18 Kasım 1916'da Çanakkale'nin bir başka kahramanı General Cevat Paşa atanmış ve askerimizin Galiçya Cephesi'nden ayrıldığı Ağustos 1917'ye kadar görevde kalmıştır. Onun döneminde de askerimiz üstün başarı ve hizmetlerine devam etmiş, üstlendiği her görevden anlının akıyla çıkmayı başarmıştır. Galiçya Cephesi´nde 12.000'e yakın vatan evladı şehadet şerbetini içmiştir. Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz cephe Galiçya Cephesi olup Çekya, Macaristan, Polonya ve Ukrayna'da şehitliklerimiz vardır. Çanakkale savunmasının bir benzeri Galiçya'da gösterilmiş ve Galiçya Cephesi, Osmanlı İmparatorluğumuzun başarılı olduğu cepheler arasında yer almıştır.

"Galiçya Şehitlerimiz" hatırasına Projemize desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürümüz Büyükelçi Sayın Hasan Doğan'a, Prag Büyükelçimiz Sayın Ahmet Necati Bigalı, Sayın Behiç Hatipoğlu, Sayın Kağan Poyraz ve diğer Büyükelçilik personellerine, Budapeşte Büyükelçimiz Sayın Ahmet Akif Oktay'a, Müsteşarımız Sayın Abdi Noyan Özkaya'ya ve diğer Büyükelçilik personellerine, Varşova Büyükelçimiz Sayın Tahsin Tunç Üğdül ve diğer Büyükelçilik personellerine, Dışişleri Bakanlığımızın İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Sayın Murat Tamer ve Şube Müdürü Sayın Özkan Durmaz, İBB Eski Belediye Başkanı Sayın Mevlüt Uysal, Genel Sekreter Sayın Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Özel Kalem Müdürü Sayın Fikret Şentürk, Dış İlişkiler Müdürü Sayın Fahri Murat Tuncay, TİKA Başkanımız Sayın Serdar Çam, Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Sayın Uğur Tanyeli, TİKA Macaristan Koordinatörü Sayın Seda Dağlı, TİKA Uzmanı Sayın Zeynep Bayrak, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Sayın Şeref Ateş, Strateji Geliştirme Müdürü Sayın Bülent Üçpunar, Budapeşte Müdürü Sayın Yakup Gül ve Strateji Geliştirme Uzmanı Sayın Mustafa Aydoğdu,  Yunus Emre Enstitüsü Varşova Müdürü Sayın Öztürk Emiroğlu, THY Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı ,Yönetim Kurulu üyeleri ve THY Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi , THY Sponsorluk biriminden Sayın İlker Kavas, Sayın İlknur Razgiratlı, Sayın Cemre Erol ve Sayın Melda Tekin, Kispest Belediye Başkanı Sayın Peter Gajda, Başkan Yardımcısı Sayın Gyorgy Vinczek, Özel Kalem Müdürü Sayın Peter Bernat, Eğitim işlerinden sorumlu Szilagyi Istvan, Kispest Belediyesi'nin İstanbul'daki kardeş belediyesi Pendik Belediye Başkanı Sayın Ahmet Cin ve Yazı İşleri Müdürü Sayın Kemal Kaya ile diğer yetkilileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Emre Topoğlu, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Serdar Eravcı, Gençlik Çalışmaları Daire Başkanı Sayın Ahmet Uzak, Gençlik ve Spor Bakanlığı Uzman Yardımcısı Sayın Edip Yalçın ve  Macaristan Budapeşte'de Kispest ilçesinde bulunan kardeş lisemiz Deak Ferenc Lisesi müdiresi Livia Fencz öğrencileri ve öğretmenlerine çok teşekkür ederiz.

Ayrıca Gülermak A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kemal Güleryüz ve Yönetim Kurulu üyelerine Polonya Varşova´da bulunan kardeş okulumuz Tadeusz Czacki Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin İstanbul´a gelmesi için 8 uçak biletine sponsor olmalarından dolayı da teşekkür ederiz.

Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tarihimiz boyunca vatanımız ve milletimizin bekası için mücadele eden tüm gazilerimiz ile şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz. Ruhları şad olsun. Bu vatan ve millet onlara minnettardır...

NOT: Milli Mücadelemizin 100. yılında "Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde şehit düşen öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz" hatırasına 17 Mayıs 2019 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi ve Vefa Lisesi öğrencilerinden oluşan koro 7 türkü ve 1 yabancı şarkıdan oluşan bir Anma Konseri verecektir. 7 türküye ve Michael Jackson'ın "Heal the world" şarkısına çekilen video kliplerin hepsi 24 Şubat 2019 itibariyle tamamlanmış olup Anma Konseri öncesi tanıtım ve duyarlılık oluşturulması adına tüm Türkiye'de yayınlanmaya başlamıştır.

"Eledim Eledim" türküsü videosundaki bütün fotoğraflar Galiçya Cephesi'nde yer alan askerlerimize aittir. "Ah bir ataş ver" türküsü videosunda yer alan fotolar ise bugün Türkiye topraklarımız dışında yer alan askerlerimize aittir.  Çanakkale türküsü videosunda ise Çanakkale Cephesi ile ilgili dizi görüntüleri ve fotolara yer verilmiştir. Tarih boyunca verdiğimiz tüm Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ederek her üç türküyü de tüm şehitlerimize ithaf ediyoruz...

20-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-201920-04-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.04.2019 - Güncelleme: 04.01.2022 20:47 - Görüntülenme: 2586
  Beğen | 0  kişi beğendi