ÇANAKKALE CEPHESİ'NDE ŞEHİT OLAN BOŞNAKLAR ve TÜM ASKERLERİMİZ HATIRASINA ANMA KONSERİMİZ

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Çanakkale Cephesi'nde şehit olan Boşnaklar ve tüm askerlerimiz hatırasına 2020 yılı içerisinde Anma Konseri sunmak için çalışmalarımız devam etmektedir.

Bosna ve Sancak Bölgesi'nden (günümüzde Sırbistan ve Karadağ sınırları içerisindedir) gelen 15 binin üzerinde Boşnak gönüllü Çanakkale Cephesi'nde Osmanlı Devleti ordusunda yer almış olup ülkesine dönebilenlerin sayısı çok azdır. Ayrıca Anadolu topraklarından da 5 binin üzerinde Boşnak da Osmanlı saflarında mücadele etmiştir. Boşnak birçok şehidimizin ebedi istirahatgahları Gelibolu'dadır. 1.Dünya Savaşı'nda gönüllü olarak çeşitli cephelere giden Kabataş Erkek, İstanbul Erkek, Vefa Lisesi ve diğer liselerden öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz de en çok Çanakkale Cephesi'nde şehitlik makamına kavuşmuştur.

Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadele'yi başlatmasının 100. yılı dolayısıyla Kabataş Erkek Lisesi, Vefa Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi olarak Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde ki (1912 - 1923) muharebelerde gazi ve şehit olan kahramanlarımız hatırasına 17 Mayıs 2019 da Anma Konseri düzenlemiştik. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda ki Anma Konseri'nde, 3 lisenin öğrencilerinden oluşan koromuz, vatanın selameti için mücadele edip gazilik ve şehitlik mertebesine kavuşan tüm askerlerimizin kahramanlıklarını, fedakarlıklarını ve vatanperverliklerini türkülerle dile getirmişti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop'ta konser vesilesiyle tebrik telgrafları göndermişti.

Çanakkale Zaferimizin 105. Milli Mücadelemizin 101.ve TBMM'nin kuruluşunun 100. yılında 2020 yılı içerisinde Devletimiz ve 3 tarihi lisenin camialarının desteğiyle Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da Boşnak ve tüm şehitlerimiz hatırasına Devlet yetkilileri, Saraybosna Büyükelçimiz, Türkçe öğrenen lise öğrencileri ve halkın da katılımıyla Anma Konseri düzenlemek istiyoruz. Milli Mücadelemizin 100. yılı kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 17 Mayıs 2019 da öğrencilerimizin seslendirdiği bazı türküleri ve aşağıda belirtilen eserleri Saraybosna'daki Anma Programı'nda  sunmak niyetindeyiz;

- "Annem Beni Yetiştirdi", "Eledim Eledim", "Şu Kışlanın Kapısına", "Ah Bir Ataş Ver" ve "Çanakkale Türküsü"" eserleri ile Michael Jackson'ın "Heal The World" şarkısı

- Osmanlı Devleti dönemini yansıtan "Mehter Vuruyor" ve "Tuna Nehri Akmam Diyor" eserleri.

- Programın içeriğine uygun Boşnakça iki türkü

Bosna-Hersek Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Yunus Emre Enstitüsü arasında imzalanan üçlü protokol kapsamında Kabataş Erkek, İstanbul Erkek ve Vefa Liseleri olarak "Tercihim Türkçe" projesi ile Bosna-Hersek'te eşleştirildiğimiz kardeş liseler mevcuttur.

Temenni ederiz ki, Cumhurbaşkanlığı makamının 100.Yıl Kutlamaları Genelgesi kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Bosna-Hersek'te gerçekleştirmek istediğimiz Anma Programımıza destek sunabilir.

Bu vesileyle, bu toprakları bize vatan kılmak için mücadele eden başta Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale Cephesi'nde gazilik ve şehitlik mertebesine kavuşan Boşnaklar ve tüm askerlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz. Bu vatan ve millet onlara minnettardır.

11-12-201911-12-201911-12-201911-12-201911-12-201911-12-201911-12-201911-12-201911-12-201911-12-201911-12-201911-12-2019

Yayın: 11.12.2019 - Güncelleme: 04.01.2022 19:46 - Görüntülenme: 1572