KANADALI MECLİS BAŞKANI EĞİTİM İŞBİRLİĞİ İÇİN OKULUMUZDA

24 Kasım 2016 tarihinde başlatılan Kabatas Erkek Lisesi East Asia & World Project'in 1. maddesi Kore Şehitleri, 2. maddesi 1890 yılında Japonya sularında batan Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri, 3.maddesi Balkan, Çanakkale, 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'na katılıp şehit düşen Kabataş Erkek Lisesi öğrencilerin hatıralarını en güzel şekilde öğrencilerimize aktarmayı içermektedir.

1908 yılında kurulan Kabataş Erkek Lisemizden birçok öğrenci, Balkan, Çanakkale, 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda birçok cephede savaşmış ve şehit düşmüştür. Bütün son sınıf öğrencileri Balkan ve Çanakkale savaşlarına katıldıkları için 1913 ve 1916 yıllarında okul hiç mezun verememiştir.

Kurtuluş Savaşı'na ise hemen hemen her öğretmen ve öğrencinin katılmasından dolayı 1919 - 1923 yılları arası okul sadece 5 mezun verebilmiştir.

Özellikle Çanakkale Savaşı'nda birçok öğrencimiz yer almıştır. Çanakkale Cephesi'nde şehit düşüp ismi tespit edilebilen 28 Şehit öğrencimizin ismi okulumuzun bahçesinde yer alan Çanakkale Şehitleri Anıtı'nda yer almaktadır.

Kanada Newfoundland & Labrador Eyaleti'nden 1000'in üzerinde asker Çanakkale Savaşı'nda yer almış ve 40'a yakın asker hayatını Gelibolu'da kaybetmiştir.

Kanada Ottava'da bulunan Türk Büyükelçiliğimize, Kasım 2017 itibariyle Kanada'dan bir lise ile kardeş okul anlaşması imzalayıp Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybederek ebedi istirahatgâhları Gelibolu'da olan her iki ülkenin askerlerini dostluk içerisinde birlikte ziyaret etme talebimizi iletmiştik.

Ottava'da ki Türk Büyükelçiğimiz talebimiz hususunda katkıyı sağlayıp Kanada'nın Newfoundland & Labrador Eyaleti'nden Gonzaga High School ile kardeş okul anlaşması imzalamamız için gerekli adımları atmıştır.

21 – 26 Ocak tarihleri arasında Türkiye'ye resmi ziyaretlerde bulunan Newfoundland & Labrador Eyaleti Meclis Başkanı Sayın Perry Trimper, Gonzaga High School'un, Kabataş Erkek Lisemiz ile kardeş okul olması hakkında yazdığı mektubu Okul Müdürümüz Fatih Güldal'a bizzat takdim etmek üzere 26 Ocak Cuma günü okulumuza gelmiştir.

Ziyaret süresince Gonzaga High School ve Kabataş Erkek Lisemiz ararasında karşılıklı anlayışı, arkadaşlığı, eğitim - öğretim fırsatlarını ve uluslararası değişim programlarını gerçekleştirmek amacıyla görüşmeler yapılmıştır.

Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden her iki ülkenin askerlerini, her iki okulun öğrencilerinin Gelibolu ve Kanada'da birlikte anması için fikir birliğine varılmıştır.

Newfoundland & Labrador Eyaleti Meclis Başkanı Sayın Perry Trimper'a, Çanakkale'de hayatını kaybeden Kanadalı askerler ve Kabataş Erkek Liseli öğrenciler hatırasına yapılan ağaç bağışı belgesi de takdim edilmiştir.

27-01-201827-01-201827-01-201827-01-201827-01-201827-01-201827-01-201827-01-2018

Yayın: 27.01.2018 - Güncelleme: 09.01.2022 18:09 - Görüntülenme: 1450

Etiketler :