T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

Çanakkale’nin Şehit Öğrencileri Üzerine Bir Oyun: Vatan Yahut Mektep

Balkan ve Çanakkale Savaşlarında şehit veren okullardan biri de Kabataş Erkek Lisesidir. 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşı’na katılan öğrencilerimiz geri dönememiş, okulumuzun kırmızı-beyaz olan renkleri kırmızı-siyah olarak değiştirilmişti. İki yıl sonra da öğrenci ve öğretmenlerimiz bu sefer Çanakkale yollarına düşerek vatan savunmasına yine kayıtsız kalmamıştı. Biri mağlubiyet diğeri büyük bir zaferle sonuçlanan her iki savaş okulumuzun o dönemlerde mezun verememesine neden olmuştu.

Okulumuz, bu konuyu anlatan özgün bir tiyatro oyununu 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programında sahneledi.

Görsel Sanatlar Dersi Öğretmenimiz Hakan Sümer’in kaleme aldığı ve yönettiği üç sahneden oluşan 16 dakikalık piyes, eğitim üzerine odaklanarak konuyu anlatıyor.

“Vatan Yahut Mektep” ismiyle, oyunda yer alan ve hikâyeyi sürükleyen bir kitaba, Namık Kemal’in “Vatan Yahut Silistre” piyesine gönderme yapıyor.

Oyun, Kabataş Mektebi Sultanisindeki bir teneffüs arasında, okulun yazar-şair öğretmenleri Ömer Seyfettin, Hıfzı Tevfik, Celal Sahir; o yılların okul müdürü Mehmet Sait Bey ve dönemin kadın yazarlarından Feride İzzet Hanım, eğitimin önemi ve Balkan Savaşı yenilgisiyle olan ilişkiyi tartışarak başlıyor.

O dönem Çanakkale Cephesindeki izlenimlerini eserlerine yansıtmaları için görevlendirilen “Edipler Heyeti”nde yer alan Kabataş’ın üç edebiyatçı öğretmeni, okuldan cepheye giden öğrencilerinin akıbetini Azman Çavuş’tan öğrendikleri sahne ile oyun sona eriyor.

Oyun finalindeki Azman Çavuş’un anlattığı sultani öğrencilerinin cepheye gelişi ve şehit oluşları da gerçek bir tanıklığa dayanıyor.  Finaldeki bu sahne, 104 yaşında ölen Çanakkale Gazisi Balıkesirli Azman Dede’nin gerçek cümleleriyle oyunda yer alıyor.

Vatan Yahut Mektepli oyunun yazılması ve sahnelenmesi altı gün gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirildi. Bu süre zarfında; tüm kostümler okulumuzun müzik öğretmeni Aysun Açıkalınyiğit’le birlikte El Sanatları Kulübümüzün öğrencileri tarafından dikildi. Dekor, okulumuzun emektar marangozu Osman Karagül tarafından hazırlandı. Oyundaki “Alay Marşı”  da öğrenci koromuz tarafından seslendirildi.

YAZAN ve YÖNETEN: Hakan Sümer /OYUNCULAR: Buğra Aslanyürek, Eda Üstüntürk, Hüseyin Ali Yazıt, İhsan Gündoğdu, Kuzey Beysir, Mehmet Ali Cançelik, Mehmet Yiğit Hınçal, Ufuk Yavuzhan Yıldız Arda Can Çardak, Ebubekir Taha Karagöz, Furkan Yılmaz, Efe Çiftçi /IŞIK: Burak Furkan Türedi /SES: Fatih Esat Öztekin /KOSTÜM: Aysun Açıkalınyiğit /DEKOR: Osman Karagül MÜZİK: (Alay Marşı) /Erhan Kılıç (solo), Deniz Ege Çoban, Efe M. Gıcır, Ege Tulga, Eymen Tolga, Furkan Yavaş, Mehmet A. Özveren, Oğuz Silahtaroğlu, Ömer F. Koyuncu Vatan Marşı (Taş Plak) /Hafız Yaşar Bey /MAKYAJ: İrem Emiroğlu /KOSTÜM ASİSTANLARI: İrem Emiroğlu, Berra Boyan, Elif Naz Yılmaz, Begüm Sezer, Erhan Kılıç, Eymen Tolga, Nehir Soyer, Zeynep E. Üçbudak /TEKNİK EKİP: İsmail Çöp, Mustafa Aladağ

https://www.youtube.com/watch?v=VDY6hQ9kxjQ

23-03-202323-03-202323-03-202323-03-202323-03-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2023 - Güncelleme: 29.03.2023 14:30 - Görüntülenme: 414
  Beğen | 8  kişi beğendi