T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

Polonya´nın En İyi Liselerinden Tadeusz Czacki Lisesi İle Kardeş Okul Anlaşması İmzaladık

 Kabataş Erkek Lisesi öğrenci şehitlerimizin ve diğer şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak, Dünya barışına katkı sunmak, Türkiyemizin tanıtımına en güzel bir şekilde destek verip Milletler arasında "Dostluk ve Gönül Köprüsü" kurmak ve öğrencilerimiz için çeşitli eğitim fırsatlarına kapı açmak niyetiyle Dünyanın 4 kıtasında 12 ülkeden liselerle "Kardeş Okul" anlaşması imzalama Projemizde, Japonya, Avustralya ve Kanada'dan sonra Polonya'nın en önde gelen liselerinden 1876 yılında kurulan Tadeusz Czacki Lisesi ile de kardeş okul anlaşmasına imza attık.

GALİÇYA CEPHESİ ve POLONYA'DAN TADEUSZ CZACKİ LİSESİ İLE KARDEŞ OKUL ANLAŞMASI İMZALANMASININ NEDENİ

 Osmanlı İmparatorluğu döneminde eğitim-öğretime başlayan lisemizin birçok mensubu ve mezunu başta Balkan Savaşları olmak üzere Çanakkale Muharebeleri ve çeşitli cephelerde son olarak da Kurtuluş Savaşı'nda vatanları için savaşmış şehitlik ve gazilik mertebelerine kavuşmuşlardır.

 Okulumuzun bütün son sınıf öğrencileri Balkan ve Çanakkale Savaşları'na katıldıkları için 1913 ve 1916 yıllarında okul hiç mezun verememiştir. Kurtuluş Savaşı'na ise hemen hemen her öğretmen ve öğrencinin katılmasından dolayı 1919 - 1923 yılları arası okul sadece 5 mezun verebilmiştir. Okulumuz tarafından düzenlenen Kabataş Uzak Doğu Asya ve Dünya Projesi´nin 1.maddesi Kore Şehitlerinin, 2. maddesi 1890 yılında Japonya sularında batan Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerinin, 3. maddesi Balkan, Çanakkale, l. Dünya Savaşı'nda çeşitli cepheler ve Kurtuluş Savaşı´na iştirak edip şehit düşen Kabataş Erkek Lisesi öğrencilerinin ve şanlı tarihimiz boyunca şehit düşen atalarımızın hatıralarını en güzel şekilde öğrencilerimize aktarmayı içermektedir.

 Galiçya Seferi´ne (1916-1917) çoğunluğu Çanakkale Savaşı'nda yer alanlar olmak üzere 35.000 kadar askerimiz gönderilmiştir ve 12.000'den fazla vatan evladı Avrupa topraklarında şehadet mertebesine kavuşmuştur. Galiçya Cephesi'nde şehit düşen askerlerimizin ebedi istirahatgâhları Polonya, Çek Cumhuriyeti Ukrayna ve Macaristan topraklarındadır.

 Kardeş okul anlaşmasının maddeleri arasında Galiçya Şehitlerimizi ziyaret edip anmak en önemli ve anlamlı madde olarak yer almaktadır.

 Kabataş Uzak Doğu Asya ve Dünya Projesi kapsamında kardeş okul anlaşması imzalanacak diğer 8 ülke de şu şekildedir;  Kore, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, İrlanda, İskoçya, Bosna-Hersek ve Karadağ.

 Kabataş Erkek Lisesi camiası olarak Varşova Büyükelçimiz Sayın Tahsin Tunç Üğdül'e, Büyükelçilik personellerine, Yunus Emre Enstitüsü'nün Varşova ve Ankara'daki yetkililerine Tadeusz Czaki Lisesi ile kardeş okul anlaşması imzalamamız hususunda katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

 Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan ve ülkenin en iyi liseleri arasında yer alan Tadeusz Czacki Lisesi ile imzalanan kardeş okul anlaşması detayları şöyledir;

 

             TADEUSZ CZACKİ LİSESİ & KABATAŞ ERKEK LİSESİ KARDEŞ OKUL ANLAŞMASI        

             Tadeusz Czacki Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi; iki saygıdeğer kuruluş arasındaki anlayışı, kardeşliği geliştirmek, eğitim ve uluslararası değişim programlarını gerçekleştirmek amacıyla bir kardeş okul anlaşması imzalamıştır.

              Kardeş okul anlaşması öğrencilerin etraflarındaki dünyayla ilgili olan farkındalıklarını arttıracak ve hayat değiştiren eğitim fırsatlarına imkan tanıyacaktır.

 Bu işbirliği ile oluşturulan anlaşmanın amacı :

  1. İki okulda da küresel eğitim programlarını güçlendirmek ve genişletmek,
  2. Bilgi teknolojileri kullanımıyla değişimlerde bulunmak
  3. Personelin profesyonel öğrenim imkanlarını okullarda geliştirmek.

           Bu anlaşma, küresel eğitimin öğrencilerimiz için gerekli bir yatırım olduğuna olan güçlü inancımızdan dolayı yapılmış olup; bu ortaklık sayesinde, iki okul da yenilikçi eğitim ve kültürel değişim programlarını teşvik edeceklerdir.

           Kardeş okul faaliyetleri şunları içerecektir:

 

  • müfredat, okul politikası ve okul etkinliklerini içeren bilgi alışverişini
  • öğretim kaynakları, ders materyalleri ve öğretme stratejileri alışverişini
  • bilgi teknolojileri vasıtasıyla her iki okulun öğrencileri arasında iletişimi; mesela öğrencilerin mektup, fotoğraf, video, çizim  kitaplar ve çeşitli çalışmalarını karşılıklı paylaşması
  • okul aktiviteleri hakkında fikir alışverişinde bulunulması
  • her iki ülkenin diplomatik temsilciliklerinin destekleriyle, Polonya ve Türk kültürlerini geliştirecek ortak kültürel programlar düzenlemeyi ve iki ülke arasındaki karşılıklı bağları zenginleştirmeyi
  • Polonya ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmeye katkı sağlayacak çeşitli etkinlikler düzenlemeyi
  • · Prens Adam Jerzy Czatoryski tarafından 1842 yılında kurulan İstanbul'daki Polonya köyü Polonezköy'ü ziyaret etmek
  • Galiçya Muharebesi'nde (1916 – 1917) hayatını kaybeden her iki ülkenin askerlerini, Krakow'u ziyaret ederek anmak

 

                                                                                                         

Fatih GÜLDAL                                                                                      Anna KOSZYCKA                                                                                         

Kabataş Erkek Lisesi Müdürü                                                                Tadeusz Czacki Lisesi Müdürü

 

14-05-201814-05-201814-05-201814-05-201814-05-201814-05-201814-05-201814-05-201814-05-201814-05-2018

         

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.05.2018 - Güncelleme: 09.01.2022 17:15 - Görüntülenme: 2007
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
kardeş okul,