T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

KORE ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA KARDEŞ OKUL ANLAŞMAMIZ

Kabataş Erkek Lisesi öğrenci şehitlerimizin ve diğer şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak, Dünya barışına katkı sunmak, Türkiyemizin tanıtımına en güzel bir şekilde destek verip Milletler arasında "Dostluk ve Gönül Köprüsü" kurmak ve öğrencilerimiz için çeşitli eğitim fırsatlarına kapı açmak niyetiyle "Kardeş Okul" anlaşması imzalama Projemizde Kore Seul'den Sangmoon Lisesi ile tarih, eğitim ve kültür içerikli kardeş okul anlaşmasına imza attık.

Kore Seul'de 1973 yılında kurulan ve şu ana kadar 34 bine yakın mezun veren Sangmoon Lisesi  ve Kabataş Erkek Lisemiz arasında ki anlaşma her iki okul müdürünün imzasıyla 18 Eylül itibariyle 2019 yürürlüğe girmiştir.

Kabataş Erkek Lisesi camiası olarak Seul Büyükelçimiz Sayın Durmuş Ersin ERÇİN ve Büyükelçilik personellerimize kardeş okul anlaşması imzalamamız hususunda katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

KORE SAVAŞI (1950 – 1953)

25 Haziran 1950'de Kuzey Kore'nin sınırı teşkil eden 38'inci paralel boyunca Güney Kore'ye aniden saldırmasıyla savaş başlamıştır. Birleşmiş Milletler 27 Haziran 1950 tarihinde, Kuzey Kore'nin saldırısına son verilerek, bölgede barış ve güvenliğin tekrar sağlanması için üye ülkelere Kore'ye asker gönderme çağrısında bulundu. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu on altı devlet muharip birliklerini, beş devlet de sağlık birliklerini Birleşmiş Milletler ordusunun emrine verdi. Türkiye Birleşmiş Milletlerin Kore'ye yardım çağrısına ABD'den sonra olumlu cevap veren ikinci ülkedir. Kore Harbi, istilaya uğramış bir ülkenin özgürlüğü uğrunda Birleşmiş Milletlerin ilk müşterek silahlı karşı koymasıdır.

Kore'de savaşan Türk Tugayları, savaşın kaderini dört kez değiştirmiştir. Kunuri ve Kumyangjang-ni Muharebeleri ile yenilmez diye nitelenen K.Çin ordularını yenerek BM kuvvetlerini büyük bir hezimetten kurtarmış ve BM ordularının Kore'yi terk etme düşüncesinden vazgeçmesini sağlamıştır. Taegyewovni (Seul) savunması ile başkent Seul'ün düşman eline geçmesine mani olmuş, Vegas Muharebesi ile de ateş-kes anlaşmasının yapılmasını sağlamıştır.

1950-1953 yılları arasında meydana gelen Kore Savaşı'na 1,2,3 ve 4'üncü Türk Tugayları katılmıştır. Savaşa fiilen katılan Türk askerinin sayısı 21.212'dir. Kore Savaşı'nda 724 askerimiz şehit olmuş 2147'si yaralanmıştır. 234 askerimiz esir düşmüş. 166 askerimiz ise kayıp olmuştur (Kore'de şehit olan askerlerimizin isimleri Ankara'daki Kore Anıtı'nda yer almaktadır). 25 Eylül 1950-27 Temmuz 1953 tarihleri arasında meydana gelen Kore Savaşı'na katılan askerlerimiz "GAZİ" unvanı ile onurlandırılmışlardır.

Türk askeri, Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da yaşattığı destanı Kore'de de göstermiştir. Kore Savaşı, aynı zamanda canını hiçe sayan kahraman Türk askerleriyle de destanlaşmıştır. 22 Nisan 1951'de, Çin kuvvetlerince kuşatılan piyade bölüğünde görevli topçu ileri gözetleyici Üsteğmen Mehmet Günenç'ten şu telsiz mesajı alınmıştı. "Düşman bulunduğum tepeyi işgal etti. Çok şehit verdik. Telsizcimiz de şehit oldu. Koordinat veriyorum. Bataryalar ateş etsin". Bunun üzerine topçu irtibat subayı da telsizle şu cevabı vermişti. "Verdiğiniz koordinatlar bulunduğunuz yerdir" Üsteğmen Günenç'in verdiği cevap ise şöyleydi: "Evet öyle, biz düşmana teslim olmak istemiyoruz, bizi onlara teslim etmeyin. Vasiyetimiz budur. Bizi ateşlerimizle şehit edin." Üsteğmen Günenç'in bu vasiyeti yerine getirilmişti.

Türk Tugayı, savaş alanlarında anne ve babasını kaybeden, kimsesiz kalan Koreli çocukların eğitimleri için Seul-Suwan'da, Tugay karargahının bulunduğu yerde, Suwan'da "Ankara" adıyla yatılı bir ilkokul açmıştı. 750 civarında çocuğun eğitim gördüğü bu okul Tugay'ın Türkiye'ye dönmesiyle birlikte kapanmıştır.

Kore Savaşı, Türk ve Güney Kore halkı arasında sarsılmaz bir kardeşlik bağı oluşturmuştur.

Kurtuluş Savaşı'ndan beri savaş alanlarına girmemiş olan Türk askeri, Kore Savaşı'nda destansı kahramanlık örnekleri vermiştir.

 

Bu vesileyle, Kore Savaşı'nda şehit düşen askerlerimizi, gazi olan askerlerimizi ve muharebelere katılıp ebediyete intikal eden bütün askerlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz...Bu vatan ve millet sizlere minnettardır.

SANGMOON LİSESİ & KABATAŞ ERKEK LİSESİ KARDEŞ OKUL ANLAŞMASI

Sangmoon Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi; iki saygıdeğer kuruluş arasındaki anlayışı, kardeşliği geliştirmek, eğitim ve uluslararası değişim programlarını gerçekleştirmek amacıyla bir kardeş okul anlaşması imzalamıştır.

Kardeş okul anlaşması öğrencilerin etraflarındaki dünyayla ilgili olan farkındalıklarını arttıracak ve hayat değiştiren eğitim fırsatlarına imkan tanıyacaktır.

Bu işbirliği ile oluşturulan anlaşmanın amacı :

  • İki okulda da küresel eğitim programlarını güçlendirmek ve genişletmek,
  • Bilgi teknolojileri kullanımıyla değişimlerde bulunmak
  • Personelin profesyonel öğrenim imkanlarını okullarda geliştirmek.

           Bu anlaşma, küresel eğitimin öğrencilerimiz için gerekli bir yatırım olduğuna olan güçlü inancımızdan dolayı yapılmış olup; bu ortaklık sayesinde, iki okul da yenilikçi eğitim ve kültürel değişim programlarını teşvik edeceklerdir.

Kardeş okul faaliyetleri şunları içerecektir:

  • müfredat, okul politikası ve okul etkinliklerini içeren bilgi alışverişini
  • öğretim kaynakları, ders materyalleri ve öğretme stratejileri alışverişini
  • bilgi teknolojileri vasıtasıyla her iki okulun öğrencileri arasında iletişimi; mesela öğrencilerin mektup, fotoğraf, video, çizim  kitaplar ve çeşitli çalışmalarını karşılıklı paylaşması
  • okul aktiviteleri hakkında fikir alışverişinde bulunulması
  • her iki ülkenin diplomatik temsilciliklerinin destekleriyle, Kore ve Türk kültürlerini tanıtacak ortak kültürel programlar düzenlemeyi ve iki ülke arasındaki karşılıklı bağları zenginleştirmeyi
  • Kore ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmeye katkı sağlayacak çeşitli etkinlikler düzenlemeyi
  • Her iki milletin Kore Savaşı'nda (1950 – 1953) hayatını kaybeden askerlerini ortak bazı programlar düzenleyerek anmayı

Selman KÜÇÜK                                                                      Kim Seok Han

Kabataş Erkek Lisesi Müdürü                                                  Sangmoon Lisesi Müdürü

20-09-2019

20-09-201920-09-201920-09-201920-09-201920-09-201920-09-201920-09-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.09.2019 - Güncelleme: 06.01.2022 15:40 - Görüntülenme: 1824
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
kardeş okul, anma,