T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

Kanadalı Meclis Başkanı Okulumuzda Duygusal Anlar Yaşadı

 Kanada´dan kardeş okul edinmemize destek olan Newfoundland&Labrador Eyaleti Meclis Başkanı Perry Trimper, eşi ve beraberindeki heyetle okulumuza tekrar teşrif etti. Çanakkale Cephesi´nde hayatını kaybeden Kanadalı askerlerin hatırasına ülkemize gelen Meclis Başkanı Gelibolu ve Çanakkale ziyaretlerinden sonra yoğun programına rağmen okulumuza vakit ayırıp geldi.

 

Okul Müdürümüz Selman Küçük'ün odasında gerçekleşen eğitim, tarih ve kültür içerikli sohbette kardeş okulumuz Kanada Gonzaga Lisesi ile karşılıklı öğrenci değişim programının nasıl uygulanabileceği üzerinde de fikir alışverişinde bulunuldu. Meclis Başkanı, Kanada'nın simgesi olan Caribou geyiğinin bulunduğu bir tabloyu Kabataş Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi Başkanı Doğa Çınar'a hediye etti.

Sohbetin ardından Çanakkale Cephesi'nde hayatını kaybeden her iki ülkenin askerleri hatırasına hazırladığımız Müzik içerikli programa katılan Kanadalı Meclis Başkanı ve beraberindeki heyet programdan çok etkilendiler.

Saygı duruşu ile başlayan programda, öğrencilerimiz Selin Ünal ve Deniz Chousein ile öğretmenlerimiz Ali Salih Köse ve Aysun Açıkalın Yiğit'ten oluşan müzik grubumuz her iki ülkenin ebedi istirahatgahları Çanakkale´de olan askerleri anısına Türkçe ve İngilizce şarkılar söyledi. Programda konuklar ve öğrencilerimiz duygusal anlar yaşadılar. Yabancı heyetten, öğrenciler ve öğretmenlerimizden gözyaşlarına hakim olamayanlar görüldü.

9 - D sınıfı öğrencimiz Pelin Türkmen tarafından çizilen Meclis Başkanı ve 9 yaşındaki Zoey isimli Alman Kurt köpeğinin yer aldığı resim program sonunda kendisine takdim edildi.

Kanadalı Meclis Başkanı program sonunda yaptığı kısa konuşmaya okulda misafir heyete sergilenen çok sıcak karşılamadan dolayı teşekkürlerini sunarak başladı. Müzik içerikli programın etkileyici ve çok duygusal olduğunu belirterek okulumuzda muazzam yetenekli öğrenciler olduğunu ifade etti. Kabataş Erkek Lisesi ve Kanada Gonzaga Lisesi arasında ilişkilerin daha çok geliştirilmesi adına daima tam destek sunacağı sözünü de verdi.

Müzik programında söylenen 4 şarkı şu şekildedir;

1. Çanakkale Türküsü: Çanakkale Cephesi'nde şehit düşen Kabataş Erkek Lisesi öğrencilerimiz ve bütün şehitlerimiz hatırasına

2. Ah bir ataş ver: 4 Nisan 1953 yılında Çanakkale açıklarında denizde yaşanan kazada şehit düşen Dumlupınar Denizaltısı mürettebatımız, Çanakkale'de ki bütün şehitlerimiz hatırasına. Dumlupınar şehitlerimizin yürek yakan hikayesi şöyledir;

Uzun ve yorucu bir seferden dönen Dumlupınar denizaltısı, Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında 4 Nisan 1953 saat 02:15 de İsveç bandıralı Nabuland Şilebi ile çarpışıp birkaç saniye içinde sulara gömüldü. Güvertede bulunan 5 kişi denize atlayarak kurtuldu.
Gemideki 81 kişilik mürettebattan sağ kalan 22 kişi ise geminin arka bölümündeki torpido dairesine sığındı. Mahsur kalanların su yüzüne fırlattıkları telefon şamandırasıyla gemi ile irtibat sağlandı.

Sağ kalan 22 kişiyi kurtarmak için Türkiye'de herkes seferber oldu. Bu arada oksijeni idareli kullanmaları için, gereksiz yere konuşmamaları, şarkı türkü söylememeleri ve sigara içmemeleri konusunda müretebata uyarılar yapıldı.

Ancak, saatler süren kurtarma çalışmalarının sonunda, umutların tükendiği anda karanlıkta bekleyen 22 kişiye şunlar söylendi; " Konuşabilirsiniz, türkü söyleyebilirsiniz ve hatta sigara bile içebilirsiniz."

Şamandıradaki telefon hattının öbür ucundan, tüm Türkiye, denizaltıda tevekkülle ölümü bekleyen askerlerimizin söylediği hüzünlü "Ah bir ataş ver" türküsünü dinledi...

15 Şubat 1982 tarihinde Kanada Newfoundland& Labrador Eyaleti açıklarında ki Ocean Ranger petrol platformu fırtınadan dolayı deniz de batmış ve 84 kişi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenlerden 5 kişi kardeş okulumuz Gonzaga Lisesi'nin eski öğrencisiydi. Her sene Gonzaga Lisesi'nde Ocean Ranger felaketinde hayatını kaybedenler için anma töreni yapılmaktadır. "Ah bir ataş ver" şarkısı Ocean Ranger felaketinde hayatını kaybeden Kanadalılar hatırasına da söylenmiştir.

3. Fields of Athenry şarkısı: Kanada'da 5 milyona yakın İrlanda kökenli insan yaşamaktadır ve Newfoundland & Labrador Eyaleti'nin nüfusunun % 25 kadarı da İrlanda kökenlidir. İrlanda'da 1845 – 1852 arası yaşanan Büyük Kıtlığı anlatan bu şarkı, Büyük Kıtlık'ta hayatını kaybeden 1.5 milyon İrlandalı ve bu nedenle Kanada'ya göç etmek zorunda kalan İrlandalılar'ın hatırasına söylendi.

4. Soldiers cry: Kanada Newfoundland & Labrador Eyaleti'nden 1076 asker Çanakkale Savaşı'nda yer almış ve 40 asker hayatını Gelibolu'da kaybetmiştir. Gelibolu'da hayatını kaybeden 40 Kanadalı asker ve diğer savaşlarda hayatını kaybeden Kanadalı askerler için bu şarkı söylendi.

 

 

22-09-201822-09-201822-09-201822-09-201822-09-201822-09-201822-09-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.09.2018 - Güncelleme: 06.01.2022 21:49 - Görüntülenme: 1569
  Beğen | 5  kişi beğendi