T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

Japonya´nın İstanbul Başkonsolosu Okulumuzda

"İstanbul Japon Haftası 2018" etkinlikleri kapsamında okulumuza teşrif eden Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara Japonya ve Türkiye ilişkileri hakkında öğrencilerimize hitap etti. Japonya İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul'un kardeş şehri olan Shimonoseki Belediye Başkanı Shintaro Maeda'nın destekleriyle 1884 yılında kurulan Shimonoseki Lisesi ile 14 Kasım 2017 itibariyle kardeş okul anlaşmasına imza atmıştık. Shimonoseki Lisesi öğrencilerinin, okulumuz öğrencileri için özel olarak hazırladığı ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğu'na ilettiği video da etkinlik sırasında izletildi. Okul Müdürümüz Fatih Güldal'da Türkiye ve Japonya arasındaki iyi ilişkilere değinerek, Japonya'dan bir kardeş lisemiz bulunması hususunda memnuniyetini içeren bir konuşma yaptı.

 

 

Konuşmaların ardından spor salonumuzda Özgün Aikido Kulubü tarafından sunulan Aikido gösterisi izlendi ve öğrencilerimiz Aikido yapmaya çalıştı. Ayrıca Japon Başkonsolos, 11-A sınıfından öğrencimiz Ceylin Özgür Erzen'in Kabataş Erkek Lisesi'nde okuyan ve Japonca öğrenmek isteyen öğrencilerize yönelik gönüllü olarak verdiği Japonca dersine katıldı.

AİKİDO HAKKINDA 

Aikido bir "modern Japon savaş sanatıdır.Japonya´daki diğer savaş sanatları gibi Aikido sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğretidir.

Aikido adı üç kanjiden oluşmaktadır:

 合 ai (birleşme, uyum)

気 ki (veya çi)(yaşam gücü, ruh)

道 dō (yol)

Bir bütün olarak da anlamı "yaşam gücüyle bütünleşme yolu"dur. Aikido'nun felsefesi insanın kendi yaşam gücünü geliştirmekten ibarettir. Yaşam gücünü geliştirmek, ama kazanım ile veya yenilgi ile bağlanmamaktır. Aikido öğrencilerine Aikidoka denir.

Aikido'nun savaş sanatı olarak ortaya çıkışı 1930-1960 yıllarına rastlar. Aikidonun kurucusu ve ilk hocası Morihei Ueshiba (1883-1969)´dır. Teknik anlamda aikidonun temelinde yatan savaş sanatları daitō-ryū aiki-jūjutsu ve kenjutsudur. Aikido eğitimlerinde üç tip silahın eğitimi temeldir. Bunlar jo, bokken, tantodur. Aikido, belirli teorik ve pratik bilgileri içinde barındırır. Teorinin ve pratiğin iç içe geçtiği yer ise antrenman yeri, yani dojodur.

Genelde Aikido bir saldırı sanatı değil, bir savunma sanatı olarak anılır. Ancak bu yetersiz bir tanımlamadır. Aikido geleneksel Japon budosunun bir örneğidir. Budo, kelime anlamıyla mızrağı durdurmak anlamına gelirken içeriği savaşçının yolunu kapsar. Budo kelimesinin karşılığı olarak savaş sanatı (martial arts) kullanılabilir. Savaş sanatı, "budo"yu en yakın ifade eden kavram olabilir. Savunma ve saldırı kavramları, savaş sanatının stratejileridir. Savaşçı savunmayı, saldırıya karşı bir tepki olarak değil, bir strateji olarak kullanır ve bir stratejinin diğerine önceliği yoktur. Önemli olan doğru zamanda doğru stratejiyi kullanabilmektir. Aikido, bu stratejileri ve kullanımlarını öğretir.

Aikido farkındalık, zamanlama ve tekniksel bütünlüğü içerir. Çalışan kişiye kazandırdıklarının en başında farkındalık ve duruma uyum sağlayıp ona uygun olan reaksiyonu verme yetisidir.

 

18-03-201818-03-201818-03-201818-03-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.03.2018 - Güncelleme: 09.01.2022 17:44 - Görüntülenme: 843
  Beğen | 0  kişi beğendi