T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

MİLLİ MÜCADELEMİZİN 100.YILINDA ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA ANMA KONSERİ

Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Gençliği'ne armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100.yıldönümünde "Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde şehit düşen öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz" hatırasına Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda Kabataş Erkek Lisesi, Vefa Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi'nden öğrencilerden oluşan koro Anma Konseri sunacaktır. Anma Konserimiz vesilesiyle Osmanlı İmparatorluğumuz dönemindeki Balkan Savaşları'ndan Türkiye Cumhuriyetimizin kurulduğu 29 Ekim 1923 tarihine kadar geçen dönemde (1912 – 1923) Vatanımızın selameti için cepheye GÖNÜLLÜ giden lise öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin KAHRAMANLIK, FEDAKARLIK ve VATANPERVERLİKLERİ anlatılacaktır. 

Türkiye genelinde ki liselerin birçoğu başta Balkan Savaşları olmak üzere Çanakkale, 1.Dünya Savaşı'nın diğer cepheleri ve Kurtuluş Savaşı'na çok sayıda öğrenci ve öğretmenini göndermiştir. Bu süreçte çok fazla sayıda lise öğrencimiz ve öğretmenimiz vatanın selameti için şehit düşmüştür. Yedi tepe üzerine kurulu payitahtımız İstanbul'u işgal etmek için saldıran yedi düvele meydan okuyan liseli öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz hatırasına 17 Mayıs 2019 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yedi türkülük bir anma konseri ve kısa bir tiyatral gösteri düzenlenecektir. Konser günü Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde öğrencilerini ve öğretmenlerini şehit veren liselerden resim, fotoğraf ve tarihi belgelerde bir alanda sergilenecektir. Anma Konseri düzenlemeye 12 KASIM 2018 itibariyle karar verilip resmi işlemler başlatılmış ve konuyla ilgili bütün resmi izinlerin alınma süreci de 18 ŞUBAT 2019 itibariyle tamamlanmıştır.

2018 yılı I. Dünya Savaşı'nın bitiminin 100. yılı ve Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun da 95. yılı idi. Bu noktadan da hareketle "Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde şehit düşen öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz" hatırasına Anma Konseri için 17 Mayıs 2019 Cuma tarihinin seçilmesinin nedeni şu şekildedir;  18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece saat 03:30 da başlayan taarruzda ülke genelindeki birçok lisenin fedakar öğrencileri vatanın bir karış toprağını çiğnetmemek adına Çanakkale'de şehadet şerbetini içmiştir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 tarihinde ülkemizin bağımsızlığı için Milli Mücadeleyi başlatmış ve Türk gençliğine 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı armağan etmiştir. 2019 yılında Atatürk'ün Samsun'a ulaşmasıyla başlayan İstiklal Mücadelemizin 100. yıldönümünü kutlayacağız. Bu nedenle seçilen tarih çok anlamlıdır.

Türkiye'nin her yerinden öğrenci aldıkları için İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi ve Vefa Lisesi öğrencileri koroda yer almaktadır. Konseri izlemeye de Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde öğrencilerini ve öğretmenlerini şehit veren ülke genelinde ki liselerden temsili olarak öğrenci ve öğretmenler katılacaktır. Böylelikle tüm Türkiye konser vesilesiyle sürece dahil edilmiş olacaktır. 7 türküye ve Michael Jackson'ın "Heal the world" şarkısına çekilen video kliplerin hepsi 24 Şubat 2019 itibariyle tamamlanmış olup Anma Konseri öncesi tanıtım ve duyarlılık oluşturulması adına tüm Türkiye'de yayınlanmaya başlamıştır. 7 türkünün Türkiye'de çok ses getirmesi halinde Anma Konseri'nden sonra 7 türkülük bir müzik CD'si yapılıp müzik raflarında yerini alacaktır. Buradan gelecek gelirde Türkiye genelinde şehit veren tüm liselerde okuyan öğrencilere "Öğrenci ve Öğretmen Şehitleri Bursu" adı altında dağıtılacaktır.

Osmanlı İmparatorluğumuz ve Kurtuluş Savaşımız döneminde (1912 – 1923 ) askerleri bize karşı savaşmış ve bizimle birlikte savaşmış ilgili ülkelerin Türkiye'deki Büyükelçileri ve Başkonsolosları da anma konserine davet edilip, konserin uluslararası bir boyuta taşınması temin edilecektir.

Osmanlı İmparatorluğumuz dönemindeki Balkan Savaşları'ndan itibaren Türkiye Cumhuriyetimizin kurulduğu 29 Ekim 1923 tarihine kadar geçen dönemde şehit düşen ülke genelindeki liseli öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz hatırasına TRT'nin 32 bölümlük bir dizi çekmesini de talep etmekteyiz.

KAHRAMANLIK ve FEDAKARLIK duygularını yansıtacak bir şekilde hazırlanan Anma Konseri Program akışı sırasıyla şu şekildedir;

KISA FİLM: Türkiye'deki liselerden gönüllü olarak Balkan, Çanakkale ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cepheler ve Kurtuluş Savaşı'na katılıp şehit ve gazi olan öğretmen ve öğrencilerimiz hatırasına çekilen "Daha bir çiçekken" kısa filmi İngilizce altyazılı olarak izletilecek. (7 dakika)

7 TÜRKÜ ve MİCHAEL JACKSON'IN 'HEAL THE WORLD' ŞARKISI

1.Annem beni yetiştirdi (Alay Marşı)

2.Hey Onbeşli

3.Eledim Eledim

4.Mağusa Limanı – 9 Haziran 2017 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesinde PKK'lı teröristler bir araca uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlemiş ve bu sırada yoldan geçen içerisinde beş öğretmen bulunan başka bir araca kurşunlar isabet etmişti. Saldırıda otomobilde bulunan öğretmenlerden Kozluk Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde 7 ay önce ilk atamayla göreve başlayan müzik öğretmeni 22 yaşındaki Şenay Aybüke Yalçın şehit olmuş ve 1 öğretmen de yaralanmıştı. Şehit Aybüke öğretmenimizin seslendirdiği "Mağusa Limanı" türküsü, içerisinde geçen "Beni öldürende yoktur din, iman" sözleriyle arkadaşları tarafından tüm Türkiye ile paylaşılmıştı. Bu paylaşımdan sonra bu türkü, hem Şehit Aybüke öğretmenimiz hatırasına hem de tüm öğretmen şehitlerimiz hatırasına söylenmeye başlanmıştır.

5.Şu kışlanın kapısına

6.Ah bir ataş ver

7.Michael Jackson'ın "Heal the World" şarkısı – Şehitlerimiz hatırasına düzenlenecek Anma Konseri'ni izlemeye birçok ülkenin Başkonsolos ve Büyükelçisi geleceğinden ve 1.Dünya Savaşı'nın bitiminin 100.yılında konser projemiz başladığından dolayı 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden tüm askerler hatırasına bu şarkı söylenecek. Projemiz Dünya barışına katkı sunmayı da hedeflediğinden Birleşmiş Milletler'in Türkiye'deki en yüsek temsilcisi Sayın Irena Vojáčková-Sollorano'da etkinliğe davet edilecektir.

8.Çanakkale Türküsü

ATATÜRK'ÜN İSTİKLAL MÜCADELEMİZİ BAŞLATTIĞI 19 MAYIS 1919 TARİHİNİN 100.YILINDA 24 EKİM 2019 YENİ ZELANDA ve 29 EKİM 2019 TARİHLERİNDE AVUSTRALYA'DA ANMA KONSERLERİ PROJEMİZ

Anma Konserimizin hedefleri arasında Dünya barışına katkı sunmak, Türkiyemizin tanıtımına en güzel bir şekilde destek verip Milletler arasında "Dostluk ve Gönül Köprüsü" kurmak da bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İstiklal Mücadelemizi başlattığı 19 Mayıs 1919 tarihinin 100.yılında 24 Ekim 2019 Yeni Zelanda´da ve 29 Ekim 2019 tarihinde Avustralya'da bir Anma Konserleri gerçekleştirmek istiyoruz. Gönüllü olarak cepheye giden lise öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin birçoğu Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerler ile Çanakkale Cephesi'nde karşılaşmış ve en çok şehidimizi de 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece saat 03:30 da başlayan taarruz sonucunda vermişizdir. Bu taarruz neticesinde de hayatını kaybeden Anzaklar ve Türk askerlerini ebedi istirahatgahlarına uğurlamak ve yaralıları siperler arasından almak  için 24 Mayıs 1915 tarihinde sabah 07:30 dan saat 16:30 a kadar 9 saatlik geçici bir ateşkes ilan edilmiştir. Bu vesileyle Anzaklar ile Türk askerleri insani olarak iletişime geçmiş ve dostluğun ilk temelleri atılmıştır. Avustralya'nın millet olmasında Çanakkale Muharebeleri çok önemli yer tutmaktadır. Gelibolu kara harekatının başladığı 25 Nisan gününda Avustralya'da çok büyük Anma Törenleri düzenlenmektedir ve bu gün resmi tatildir.

Avustralyalılar yaklaşık 15000 km, Yeni Zelandalılar yaklaşık 17000 kmöteden Gelibolu'da hayatını kaybeden atalarını anmak için her sene 25 Nisan´da Gelibolu´ya binlerce kişi olarak gelmektedir. Çanakkale'de de çok güzel bir şekilde karşılanmaktadırlar. GÖNÜLLÜ olarak 1.DÜNYA SAVAŞI'NDA ve KURTULUŞ SAVAŞI'NDA cepheye giden lise öğrencilerimiz özellikle Anzaklarla olan çarpışmalarda şehit düştüğü için Anma Konserlerini iki ülke de gerçekleştirme niyetindeyiz. Avustralya ve Yeni Zelanda için önemli olan ve projenin içeriğine uygun İngilizce şarkılara da programda yer verilecektir.

Her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı'nda ve Türkiyemizin Kurtuluş Savaşı sürecinde hayatını kaybeden askerleri hatırasına  düzenlenecek Program Kısa filmin izletilmesi ile başlayıp sırayla şu eserler seslendirilecektir;  1. Annem beni yetiştirdi (Çanakkale Cephesi'nde 1915 yılında 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece öğrencilerimiz bu marşı vatan aşkıyla söyleyip  Anzak siperlerine doğru taarruza geçti) 2.Şu kışlanın kapısına 3. Ah bir ataş ver 4.Michael Jackson'ın 'You are not alone' şarkısı' 5. Michael Jackson'ın 'Heal the world' şarkısı 6. Bir Başkadır Benim Memleketim 7.Çanakkale Türküsü 8. Band played Waltzing Matilda ( Çanakkale Türküsü bizim için ne kadar anlamlı ise bu şarkı da Avustralyalılar için o kadar anlamlıdır. Çanakkale Cephesi'nde yer alan askerler hatırasına yazılmıştır ve şarkıyı dinleyen hemen hemen her Avustralyalı çok duygulanmaktadır). 9. I was only 19 10. NZ Soldier Song

ATATÜRK'ÜN ANZAKLAR HATIRASINA SÖZÜ

Atatürk, 1934 yılında, Anzak askerleri için şu sözleri söylemiştir; "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır"

Bu sözler, 25 Nisan 1985 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz tarafından İngilizce yazılı olarak Anzak koyuna kitabe şeklinde konulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk'ün Samsun'a çıkması ve Milli Mücadeleyi başlatmasının 100.yılı vesilesiyle '100. Yıl Kutlamaları' konulu Genelge´yi 21 Şubat 2019 tarihi itibariyle imzalamıştır.

Düzenlenecek etkinliklerin Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın koordinasyonunda yürütüleceği belirtilen genelgede bu kapsamda gerçekleştirilecek proje ve etkinliklere ait giderler ilgili bakanlıklarca karşılanacak ifadesi bulunmaktadır. Kutlamalar kapsamında yıl boyunca tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylık tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin öncelikli olarak yerine getirilmesi hususu da Genelge de vurgulanmıştır.

Temenni ederiz ki, Cumhurbaşkanlığı makamının 100.Yıl Kutlamaları Genelgesi çerçevesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Avustralya ve Yeni Zelanda ile ilgili Projemize destek sunabilir.

Bu vesileyle, 19 Mayıs 1919 tarihinde İstiklal Mücadelemizi başlatan Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu toprakları bize vatan kılmak için mücadele eden tüm gazilerimizi ve şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz...

Bu vatan ve millet sizlere minnettardır...

NOT: EKTEKİ VİDEOLAR ANMA KONSERİ PROGRAM AKIŞINA GÖRE EKLENMİŞTİR

27-03-2019

28-02-201928-02-201928-02-201928-02-201928-02-201928-02-201928-02-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.02.2019 - Güncelleme: 06.01.2022 16:05 - Görüntülenme: 2642
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
konser, anma, müzik,