T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

GALİÇYA ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA POLONYA ZİYARETİMİZ

"Galiçya Cephesi Şehitlerimiz" ve 1.Dünya Savaşında diğer cephelerde şehit düşen askerlerimiz ve halkımız hatırasına öğrenciler ve öğretmenlerden oluşan 13 kişilik heyetimiz 10 - 17 Haziran 2019 tarihleri arasında Polonya'ya tarih, eğitim ve kültür içerikli bir ziyarette bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamı himayelerinde bulunan ziyaretimizin resmi sponsorları da şu şekildedir; TİKA, THY, Gülermak A.Ş ve Yunus Emre Enstitüsü.

10 Haziran Pazartesi günü okul müdür yardımcımız Ayşe Bozdağ başkanlığında Varşova'ya varan heyetimiz havalimanında kardeş okulumuz 1876 yılında kurulan Tadeusz Czacki Lisesi  öğretmenleri ve öğrencileri tarafından çok sıcak bir şekilde karşılandı. Her iki okulun öğrencileri ve öğretmenleri Polonya programı hakkında görüş alışverişinde bulundu. Varşova Büyükelçimiz Sayın Tahsin Tunç Üğdül, her iki okulun öğrencileri ve öğretmenlerini Büyükelçilik binamızda çok güzel ve içten bir şekilde kabul etti.Büyükelçilikteki ziyarette  "Galiçya Cephesi Şehitlerimiz" ve 1.Dünya Savaşı'nda diğer cephelerde şehit düşen askerlerimiz ve halkımız hatırasına Anma Programı detayları ile eğitim, kültür ve tarih içerikli bir sohbet gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına yaptığımız Ağaç Bağışı belgesi de Sayın Büyükelçimize takdim edildi.

11 Haziran Salı ve 12 Haziran Çarşamba günü heyetimiz Tadeusz Czacki Lisesi'nde eğitim-öğretim faaliyetleri ile ilgili faydalı bilgiler edindi.12 Haziran Çarşamba günü de her iki okulun öğrencileri Varşova Ayaklanması müzesini ziyaret etti.

13 Haziran Perşembe günü öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz Galiçya Cephesi´nde ve 1.Dünya Savaşı´nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden Polonyalı ve Türk askerler ile 2.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Polonyalılar hatırasına Anma Programını Tadeusz Czacki Lisesi'nde sundu.Etkinliğe Varşova Büyükelçimiz Sayın Tahsin Tunç Üğdül ve Başkatip Mehmet Macit ve her iki okun öğrencileri katıldı. Sayın Büyükelçimiz ve her iki okulun idarecileri de katılımcılara hitap etti.Program sonunda Galiçya Şehitlerimiz hatırasına yapılan ağaç bağışı Sayın Büyükelçimize 1.Dünya Savaşı´nda ve 2.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Polonyalı askerler hatırasına da yapılan ağaç bağışı da Tadeusz Czacki Lisesi müdiresi Anna Koszycka'ya takdim edildi. Programda duygusal anlar da yaşandı.

1.DÜNYA ŞAVAŞI'NDA ve 2.DÜNYA SAVAŞI'NDA HAYATINI KAYBEDEN POLONYALI ve TÜRK ASKERLER/HALK  HATIRASINA DÜZENLENEN ANMA PROGRAMI;

1. Her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı ve 2.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerleri ve sivil halk hatırasına 1 dakikalık saygı duruşu ile program başladı.

2. Varşova Büyükelçimiz Sayın Tahsin Tunç Üğdül ve her iki okulun idarecileri konuyla ilgili katılımcılara hitap etti.

3. Kabataş Erkek Lisemizin ve Türkiye'deki diğer liselerin Balkan, Çanakkale ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerinin hatırasına çekilen okulumuz öğrenci ve öğretmenlerinin oynadığı "Daha bir çiçekken" kısa filmi (10 dakika) İngilizce altyazılı olarak izletildi.

4."Çanakkale içinde vurdular beni" türküsü  Çanakkale Cephesi, Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden askerlerimiz ve halkımız hatırasına söylendi.

5. Michael Jackson'ın "Heal the world" ve "You are not alone" şarkıları her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı ve 2.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerleri ve halkı hatırasına söylendi.

6. Daha iyi ve barışçıl bir Dünya için "Bir başkadır benim memleketim" söylendi.

7. "Dumka na dwa serca" lehçe şarkı, 1.Dünya Savaşı ve 2.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Polonyalı askerler ve halk hatırasına söylendi. 

8. "Warszawskie dzieci" şarkısı 1.Dünya Savaşı ve 2.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Polonyalı askerler ve halk hatırasına söylendi.  "Çanakkale Türküsü" nasıl bizim için çok önemli ve anlamlı ise bu şarkı da Polonyalılar için de bu şarkı aynı şekilde çok önemli ve anlamlıdır.

14 Haziran Cuma günü Polonya Senato Başkanı Sayın Stanislaw Karczewski'nin program yoğunluğundan dolayı Senato Başkanı adına Başkan Yardımcısı Sayın Maria Koc bizi kabul etti. Senato binasında gerçekleştirilen görüşmede Sayın Maria Koc ziyaretimizin içeriğinden duyduğu memnuniyeti belirtti.Polonyalılar için çok anlamlı bir yere sahip olan "Warszawskie dzieci "şarkısı da müzik ekibimiz tarafından Parlamentoda söylendi. Şarkıyı dinleyen Başkan Yardımcısı ve Polonyalılar  müzik ekibimizin performansına hayranlıklarını ifade ettiler. Görüşme sonunda Sayın Koc'a 1. Dünya Savaşı ve 2.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden her iki ülkenin askerleri ve halkı hatırasına ağaç bağışı çerçevemiz takdim edildi. Ayrıca Polonya Cumhurbaşkanı Sayın Andrzej Duda, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Parlamentosu Başkanı Sayın Marek Kuchcinski'ye de ulaştırılmak üzere ağaç bağışlarımızı Sayın Koc'a teslim ettik. Senato Başkan Yardımcısı bahsi geçen Devlet yetkililerine ağaç bağışı belgelerimizi memnuniyetle ileteceğini söyledi.

15 Haziran Cumartesi günü Galiçya Cephesi'nde şehit düşen askerlerimizden 13 kişinin ebedi istirahatgahlarının bulunduğu Krakow'daki Şehitliğimizi heyetimiz ziyaret edip dualar etti.

16 Haziran Pazar günü Varşova'nın çeşitli tarihi ve kültürel yerlerini ziyaret eden heyetimiz 17 Haziran Pazartesi yurda döndü.

GALİÇYA CEPHESİ (1916 – 1917)

Galiçya Seferi´ne (1916-1917) çoğunluğu Çanakkale Savaşı'nda yer alanlar olmak üzere 35.000 kadar askerimiz gönderilmiştir. Tamamı 32 yaş altı olarak seçilen bu kolorduya komutan olarak yine Çanakkale Cephesi'nde aktif görevler almış Yakup Şevki Paşa atanmıştır. 21 Temmuz 1916 sabahı Uzunköprü istasyonundan ilk kafilenin hareketi başlamış ve Ruslar ile ilk sıcak temasta 19 Ağustos 1916'da sağlanmıştır. Galiçya Cephesi'nde görevli 15. Kolordu Komutanı Yakup Şevki Paşa'nın yerine, 18 Kasım 1916'da Çanakkale'nin bir başka kahramanı General Cevat Paşa atanmış ve askerimizin Galiçya Cephesi'nden ayrıldığı Ağustos 1917'ye kadar görevde kalmıştır. Onun döneminde de askerimiz üstün başarı ve hizmetlerine devam etmiş, üstlendiği her görevden anlının akıyla çıkmayı başarmıştır. Galiçya Cephesi´nde 12.000'e yakın vatan evladı şehadet şerbetini içmiştir. Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz cephe Galiçya Cephesi olup Çekya, Macaristan, Polonya ve Ukrayna'da şehitliklerimiz vardır. Çanakkale savunmasının bir benzeri Galiçya'da gösterilmiş ve Galiçya Cephesi, Osmanlı İmparatorluğumuzun başarılı olduğu cepheler arasında yer almıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen Galiçya Cephesi Şehitlerimiz hatırasına Polonya'ya ziyaretimize desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Polonya Senatosu Başkanı Sayın Stanislaw Karczewski, Başkan Yardımcısı Sayın Maria Koc'a, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Serdar Çam'a, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürümüz Büyükelçi Sayın Hasan Doğan'a, Varşova Büyükelçimiz Sayın Tahsin Tunç Üğdül, 1.Müsteşar Sayın Hakan Abacı, Başkatip Sayın Mehmet Macit, Sayın Ece Özdemir ve diğer büyükelçilik personellerine, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Sayın Murat Tamer, Şube Müdürü Sayın Özkan Durmaz, Polonya İstanbul Başkonsolosu Sayın Joanna Pilecka, Konsolos Wiktor Wnukowski, TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Sayın Uğur Tanyeli, TİKA Uzmanı Sayın Zeynep Bayrak, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Sayın Şeref Ateş, Strateji Geliştirme Müdürü Sayın Bülent Üçpunar,  Strateji Geliştirme Uzmanı Sayın Mustafa Aydoğdu, Varşova Enstitüsü Müdürü Sayın Öztürk Emiroğlu, THY Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı ,Yönetim Kurulu üyeleri ve THY Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi ,THY Sponsorluk biriminden Sayın İlker Kavas, Sayın İlknur Razgiratlı, Sayın Cemre Erol ve Sayın Melda Tekin, Gülermak A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kemal Güleryüz'ün asistanı Sayın Berna Zoral ile kardeş okulumuz Tadeusz Czacki Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerine çok teşekkür ederiz.

Ayrıca Gülermak A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kemal Güleryüz ve Yönetim Kurulu üyelerine Polonya'da heyetimizin ülke içi yemek ve ulaşımına ve kardeş lisemizin Türkiye'ye gelmesi için geliş-gidiş 8 uçak biletine sponsorluk desteği sunmalarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şanlı tarihimiz boyunca vatanımız ve milletimizin bekası için mücadele eden tüm gazilerimiz ile şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz. Bu vatan ve millet sizlere minnettardır...

20-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-201920-06-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.06.2019 - Güncelleme: 06.01.2022 15:40 - Görüntülenme: 2787
  Beğen | 7  kişi beğendi

Etiketler :
ziyaret, gezi, anma,