T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

GALİÇYA ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA ÇEKYA ZİYARETİMİZ

"Galiçya Şehitlerimiz" hatırasına öğrenci ve öğretmenlerden oluşan 12 kişilik heyetimiz 12 – 19 Ocak 2019 tarihleri arasında TİKA, THY ve İBB'nin sponsorluğunda Çekya'ya tarih, eğitim ve kültür içerikli bir ziyarette bulundu. 

12 Ocak Cumartesi günü okul müdürümüzün başkanlığında Prag'a varan heyetimiz, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ağır bir böbrek hastalığı nedeniyle 28 Haziran – 30 Temmuz 1918 tarihleri arasında kaplıca tedavisi gördüğü Karlovy Vary şehrini aziz hatırasına istinaden 13 Ocak Pazar günü ziyaret etti. Atatürk'ün 1 ay boyunca tedavi gördüğü Carlsbad Plaza Oteli'nin duvarına burada kaldığı yazılmış ve odası da müzeye dönüştürülmüştü.

14 Ocak Pazartesi günü Prag Büyükelçimiz Sayın Ahmet Necati Bigalı ve eşi Sayın Gülnur Bigalı Büyükelçilik Konutu'nda heyetimizi iki saate yakın bir süre çok güzel ve içten bir şekilde konuk etti. Görüşmede, Galiçya Cephesi Şehitleri Anma Programı, Çekya-Türkiye ilişkileri ve çeşitli konular konuşuldu. Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına yaptığımız Ağaç Bağışı belgesi Sayın Büyükelçimize takdim edildi.

15 Ocak Salı günü Avrupa´nın en eski üniversiteleri arasında yer alan 1348 yılında Prag'da kurulan Charles Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Sayın Prof Dr. Jitka Maleckova ile karşılıklı eğitim ve işbirliği imkanları ile Galiçya Şehitlerimiz hatırasına Anma Programı detayları görüşüldü. Akabinde heyetimiz, Prag Belediye Başkanlığı´nda Uluslararası İlişkiler Müdürü ile "Galiçya Şehitlerimiz" hatırasına ziyaretimiz ile ilgili görüşme yapıp her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı´nda hayatını kaybeden askerleri hatırasına Charles Üniversitesi´nde sunacağımız program hakkında bilgi verdi. Kabataş Erkek Lisemiz ile Prag´dan bir lise arasında kardeş lise anlaşması imzalanması için gerekli desteği sunacaklarını belirttiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Prag Belediyesi arasında 1992 yılında imzalanan bir işbirliği protokolü mevcuttur. Galiçya Şehitlerimiz hatırasına ziyaretlerimizin sponsorlarından olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nin hediyesini ve her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı´nda hayatını kaybeden askerleri anısına yaptığımız ağaç bağışı belgesini Prag Belediye Başkanı Sayın Zdeněk Hřib'e iletilmek üzere okul müdürümüz, Uluslararası İlişkiler Müdürü'ne takdim etti. Tarih, eğitim ve kültür içerikli görüşmeden her iki tarafta memnun ayrıldı.

16 Ocak Çarşamba günü öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz Galiçya Cephesi´nde ve 1.Dünya Savaşı´nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden Çek ve Türk askerler hatırasına Anma Programını Charles Üniversitesi´nde sundu. Etkinliğe, Prag Büyükelçimiz Sayın Ahmet Necati Bigalı, Müsteşarlarımız Sayın Fethi Etem ve Behiç Hatipoğlu, büyükelçilik çalışanlarımız, Charles Üniversitesi Yakın Doğu ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Pavel Sladek, Türkoloji Başkanı Sayın Prof. Dr. Jitka Maleckova, Çek öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Program sonunda Galiçya Şehitlerimiz hatırasına yapılan ağaç bağışı Sayın Büyükelçimize 1.Dünya Savaşı´nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden Çek askerler hatırasına da yapılan ağaç bağışı da Sayın Pavel Sladek´e takdim edildi.Programda duygusal anlar da yaşandı.

1.DÜNYA ŞAVAŞI'NDA HAYATINI KAYBEDEN ÇEK ASKERLER/HALK ve TÜRK ASKERLER HATIRASINA CHARLES ÜNİVERSİTESİ'NDE DÜZENLENEN ANMA PROGRAMI;

1. Her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerleri ve sivil halk hatırasına 1 dakikalık saygı duruşu ile program başladı.

2. Prag Büyükelçimiz Sayın Ahmet Necati Bigalı ve Charles Üniversitesi Yakın Doğu ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Pavel Sladek konuyla ilgili katılımcılara hitap etti.

3. Kabataş Erkek Lisemizin ve Türkiye'deki diğer liselerin Balkan, Çanakkale ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerinin hatırasına çekilen okulumuz öğrenci ve öğretmenlerinin oynadığı "Daha bir çiçekken" kısa filmi (10 dakika) İngilizce altyazılı olarak izletildi.

4."Çanakkale içinde vurdular beni" türküsü Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Atatürk, Çanakkale Cephesi, Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden askerlerimiz ve halkımız hatırasına söylendi.

5. Michael Jackson'ın "Heal the world" ve "You are not alone" şarkıları her iki ülkenin Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerleri ve halkı hatırasına söylendi.

6. Daha iyi ve barışçıl bir Dünya için "Bir başkadır benim memleketim" söylendi.

7. "Ach synku synku" Çekce şarkı, Çekoslovakya'nın kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Tomas Garrigue Masaryk ve 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Çek askerler ve halk hatırasına söylendi. "Ach synku synku"  şarkısı, Çekoslovakya'nın ilk Cumhurbaşkanı'nın en çok sevdiği şarkı olup "Çanakkale Türküsü" nasıl bizim için çok önemli ve anlamlı ise bu şarkı da Çekler için  de aynı şekilde çok önemli ve anlamlıdır.

Charles Üniversitesi Yakın Doğu ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Pavel Sladek, müzik ekibimizin "Ach synku synku" şarkısını dinledikten sonra şu cümleyi kurdu; " Bu Ach synku synku şarkısı yorumu şu ana kadar dinlediğim en güzel yorumdur..."

17 Ocak Perşembe günü Galiçya Cephesi'nde savaşırken yaralanıp veya hastalanıp Pardubice Hastanesi'ne getirildikten sonra şehit düşen 508 askerimizi ebedi istirahatgahlarının bulunduğu Türk Şehitliğimizde heyetimiz ziyaret edip dualar etti.Galiçya Cephesi´nde 12.000'e yakın vatan evladı şehadet şerbetini içmiştir.Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz cephe Galiçya Cephesi olup Çekya, Macaristan, Polonya ve Ukrayna'da şehitliklerimiz vardır. Çanakkale savunmasının bir benzeri Galiçya'da gösterilmiş ve Galiçya Cephesi, Osmanlı İmparatorluğumuzun başarılı olduğu cepheler arasında yer almıştır.

18 Ocak Cuma günü ise heyetimiz Prag'ın tarihi ve kültürel yerlerini ziyaret edip 19 Ocak Cumartesi yurda döndü.

Kabataş Erkek Lisesi öğrenci şehitlerimizin ve diğer şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak, Dünya barışına katkı sunmak, Türkiyemizin tanıtımına en güzel bir şekilde destek verip Milletler arasında "Dostluk ve Gönül Köprüsü" kurmak niyetiyle düzenlediğimiz tarih, eğitim ve kültür içerikli Kabataş Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi kapsamında ki Galiçya Şehitlerimiz hatırasına Çekya ziyaretimizin en önemli maddesi şu şekildedir;

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde yurtdışındaki bütün diplomatik temsilciliklerimiz Şehitliklerimizin bulunduğu yerlerde Anma Törenleri yapmaktadır. Lakin törenlere katılım az olmaktadır. Avrupa'da 5 milyona yakın vatandaşımız yaşamaktadır ve Türkiyemizin nüfusu 82 milyondur. Her yıl Avrupa'nın çeşitli ülkelerine çok sayıda insanımız turistik, eğitim ve diğer amaçlı seyahatler düzenlemektedir. Ziyaretler neticesinde Türk toplumunda ve Devletimizin üst kademelerinde Galiçya Cephesi Şehitlerimiz ve Türkiye toprakları dışındaki bütün şehitlerimiz ile ilgili yeni bir bakış açısı oluşturarak 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde her şehitliğimizde anlamlı ve yoğun katılımlı Anma Törenleri´nin gerçekleştirilmesine vesile olmak istiyoruz.

Avustralyalılar yaklaşık 15000 km, Yeni Zelandalılar yaklaşık 17000 km öteden atalarını anmak için her sene 25 Nisan´da Gelibolu´ya binlerce kişi olarak gelirken, temenni ederiz ki, Avrupa'da ki 5 milyona yakın vatandaşımız ve Türkiyemiz de yaşayan 82 milyon insan da yurtdışındaki şehitliklerimizde ki anma törenleri için gerekli adımları atar.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen Galiçya Şehitlerimiz hatırasına Çekya ziyaretimize desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürümüz Büyükelçi Sayın Hasan Doğan'a, Prag Büyükelçimiz Sayın Ahmet Necati Bigalı, Müsteşarlarımız Sayın Behiç Hatipoğlu, Sayın Fethi Etem, idari personel Sayın Kağan Poyraz ve diğer Büyükelçilik personellerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mevlüt Uysal, Genel Sekreter Sayın Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Özel Kalem Müdürü Sayın Fikret Şentürk, Dış İlişkiler Müdürü Sayın Fahri Murat Tuncay, Dışişleri Bakanlığımızın İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Sayın Murat Tamer ve Şube Müdürü Sayın Özkan Durmaz, TİKA Başkanımız Sayın Serdar Çam, Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Sayın Uğur Tanyeli TİKA Uzmanı Sayın Zeynep Bayrak, THY Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı ,Yönetim Kurulu üyeleri ve THY Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi , THY Sponsorluk biriminden Sayın İlker Kavas, Sayın İlknur Razgiratlı, Sayın Cemre Erol ve Sayın Melda Tekin ile Çekya İstanbul Başkonsolosu Sayın Petr Mareš'e çok teşekkür ederiz.

Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şanlı tarihimiz boyunca vatanımız ve milletimizin bekası için mücadele eden tüm gazilerimiz ile şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyoruz. Bu vatan ve millet size minnettardır...

NOT:  Çanakkale Türküsü, You are not alone ve Heal the world şarkılarının videolarında yer alan Türk askerleri ile ilgili bütün fotoğraflar Galiçya Cephesi'nde yer alan askerlerimize aittir.

23-01-2019

23-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-201923-01-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.01.2019 - Güncelleme: 05.01.2022 19:39 - Görüntülenme: 1628
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
ziyaret, gezi,