T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz Anma Programı

Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz Hatırasına Anma Programı, Paris Büyükelçimiz Şehit İsmail Erez'in kızı Hatice Nazan Kökten, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçimiz Murat Tamer ve Şube Müdürümüz Özkan Durmaz''ın katılımıyla okulumuzda düzenlendi. Paris Büyükelçimiz İsmail Erez ile makam şöförü Talip Yener'in şehit edildiği (24 Ekim 1975) gün olan 24 Ekim'deki etkinlikte duygusal anlar yaşandı. Ayrıca öğrencilerimiz, Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimizin hatırasına tüm Türkiye'ye çağrıda bulunup konuyla ilgili desteklerini talep etti.

 

Program şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Program sunumunda şehitlerimizin aziz ruhları için öğrencilerimizin haftasonu Kuran-ı Kerim okuyup dua ettikleri bilgisi de aktarıldı. Ardından, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışırken farklı ülkelerde terör saldırıları sonucunda şehit düşenlerin hatırasına hazırlanan video gösterildi. Sırasıyla okul müdürümüz Selman Küçük, Paris Büyükelçimiz Şehit İsmail Erez'in kızı Hatice Nazan Kökten ve Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçimiz Murat Tamer etkinlikte konuştu. Konuşmaların ardından şehitlerimiz için öğrencimiz Elif Acar "Heal the world" şarkısını, müzik öğretmenlerimiz Aysun Açıkalın Yiğit ve Ali Salih Köse "Ağlama Anne" şarkısını en son olarak da öğretmen ve öğrencilerimizden oluşan müzik grubumuz "Bir başkadır benim Memleketim" şarkısını seslendirdi.

Şarkıların ardından Kabataş Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi Yönetim Kurulu üyesi öğrencilerimiz Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına tüm Türkiye'ye ekteki çağrıyı yaptı. Program sonunda da okul müdürümüz Selman Küçük ve öğrencilerimiz Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına yapılan ağaç bağışı belgelerini Büyükelçi Murat Tamer ile Paris Büyükelçimiz Şehit İsmail Erez'in kızı Hatice Nazan Kökten'e takdim ettiler. Şehit Büyükelçimizin kızı Nazan Hanım, babası ve annesine ait tarihi öneme sahip fotoğrafları da etkinliğe getirerek öğrencilerimizin konuyu daha iyi anlamalarına vesile oldu.

Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz Hatırasına Anma Programı'na TRT ve Anadolu Ajansı'ndan da medya mensupları gelmiş olup Anadolu Ajansı tüm Türkiye'ye detayları duyurmuştur. Ayrıca TRT Haber'de de etkinlik ile ilgili haber yayınlanmıştır.

Kabataş Erkek Lisesi camiası olarak,  özellikle TRT Genel Müdürümüz İbrahim Eren'e teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Kabataş Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi ekibimiz Özel Kalem Müdürlüğü vasıtasıyla 23 Ekim Çarşamba günü TRT Genel Müdürümüzü Dışişleri Şehitlerimiz Anma Programı'ndan haberdar etti. TRT'nin program da çekim yaparak öğrencilerimizin tüm Türkiye'ye şehitlerimiz hatırasına duyurusunu haber yapmasını talep ettiler. TRT Genel Müdürümüz öğrencilerimizin bu anlamlı talebine karşılık vererek 24 Ekim günü TRT ekibini okulumuza çekime gönderdi ve TRT Haber'de de aynı akşam Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz Anma Programı yayınlandı. Programı çok güzel bir şekilde çekip haber yapan TRT ekibine de teşekkür ederiz.

Ayrıca Anadolu Ajansı yetkililerine de öğrencilerimizin anlamlı çağrısını tüm Türkiye'ye duyurdukları için de teşekkür ederiz.

Şehit Büyükelçimizin kızı Nazan Hanım babasını kaybettikten sonra yaşadıklarını anlatırken öğrencilerimize ve dinleyicilere çok tesir eden cümlelerinden biri şu şekildeydi;

"Babamı kaybettikten sonra dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, anneme Devletten bir talebi olup olmadıklarını sordu. Annem Necla Erez'de "Kızım Nazan'ın okumasını istiyorum" dedi. "O zaman 19 yaşındayım, ablam evli,  babamın yurtdışı görevleri nedeniyle Türkiye´de pek okuyamadım bu nedenle Türkçem ile ders altyapım zayıftı dolayısıyla üniversite sınavlarında başarılı olamadım. Dışişleri Bakanımızın yardımıyla Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı´nda okudum..."

Dışişleri Bakanlığımızın yurtdışındaki temsilciliklerindeki görevliler kendilerine hem yurtiçinden hem de yurtdışından gelen taleplerini yerine getirebilmek için ellerinden gelen çabayı göstermektedir. Kabataş Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi üyesi öğrencilerimiz onları onere edecek bir adım atılmasının isabetli olacağını düşünmektedir.

Nasıl ki rahmetli Dışişleri Bakanımız İhsan Sabri Çağlayangil şehit eşine "Devletten bir talebiniz var mı?" diye sormuştu ve şehit eşi "Kızım Nazan'ın okumasını istiyorum" demişti. Öğrencilerimizin ekteki tüm Türkiye'ye çağrısı yerine getirildiğinde Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimizin aziz hatırası daha güzel yaşatılacak ve Dışişleri Bakanlığı mensuplarımız bu çağrının yerine getirilmesinden dolayı memnuniyet duyacaklardır.

Anadolu Ajansı etkinliğimizi şu şekilde haberleştirdi;

"İSTANBUL (AA) - Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, Dışişleri Bakanlığı şehitlerinin anısına merkezi bir yere park yapılması ve dünya çapında belgesel çekilmesi çağrısında bulundu.

Kabataş Erkek Lisesi´nde Dışişleri Bakanlığı şehitleri hatırasına anma programı düzenlendi. Öğrencilerin organize ettiği etkinlikte şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Ardından, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışırken farklı ülkelerde terör saldırıları sonucunda şehit düşenlerin anısına hazırlanan video gösterildi.

Okul öğrencilerinden oluşan müzik grubunun şehitler için şarkılar seslendirdiği programda, Kabataş Erkek Lisesi Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi ekibi şehitler anısına yapılmasını istedikleri projeleri açıkladı.

Okulun 12. sınıf öğrencileri Doğa Çınar ve Ceylin Özgür Erzen tarafından yapılan çağrıda, anma etkinliğinin eski Paris Büyükelçisi İsmail Erez ile makam şoförü Talip Yener´in şehit edildiği gün olan 24 Ekim´de düzenlendiğine dikkat çekildi...

- "Bu büyük felaketin dünya diplomasi tarihinde bir eşi benzeri yoktur"

Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Murat Tamer, burada yaptığı konuşmada, "Dışişleri Bakanlığımız 1973 yılında merhum Mehmet Baydar ve Bahadır Demir´in şehadetiyle başlayan, 70´li ve 80´li yıllarda terör örgütü saldırılarda 40´ın üzerinde personelini şehit vermiş bir kurumdur. Birçok mensubumuz veya yakınları da bu alçakça saldırılardan yaralı olarak kurtulmuştur. Aziz şehitlerimizin eksikliklerini her gün kalbimizde hissetmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı´nın yaşadığı bu büyük felaketin dünya diplomasi tarihinde bir eşi benzeri yoktur." dedi.

Tamer, öğrencilerin çağrıda bulundukları taleplerin yerine getirilmesi için çalışmalara başlanıldığını aktarırken, şöyle dedi:

"Öğrencilerin park taleplerinin yerine getirilmesi ve bu parka şehitlerin sayısı kadar ağaç dikilmesi projesini uygulamaya koyacaklarını, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile görüştük. Kendisinden gerekli desteği aldık. İnşallah bunu süratle hayata geçireceğiz. İlaveten şehitlerimiz hatırasına dünya çapında etkileyici belgesel film çekilmesi içimizde kanayan bir yaradır. Bu konuda kitap yazıldı, değerli bir yönetmenle bu filmin çekilmesi inanın ki Türkiye´nin haklı tezlerini, insanların yaşadıkları felaketleri dış ülkelere duyurulması ve terörün bir kez daha lanetlenmesi uğruna önemli bir adım olacaktır. Dışişleri Bakanlığı bu konuda da gerekli çalışmaları gerçekleştiriyor."

Eski Paris Büyükelçisi şehit İsmail Erez´in kızı Hatice Nazan Kökten, babasının çocukluğunu, eğitim ve meslek hayatından kesitler anlattı. Okul müdürü Selman Küçük de bir konuşma yaptı."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA TÜM TÜRKİYE'YE ÇAĞRIMIZDIR

1908 yılında kurulan ve Türkiye'nin en önde gelen eğitim kurumlarından biri olarak kabul edilen okulumuzun Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına Anma Töreni düzenleme kararı almasının nedenleri şu şekildedir;

Kabataş Erkek Lisemizin çeşitli cephelerde şehit düşen öğrencilerinin ve diğer şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak, Dünya barışına katkı sunmak, Türkiyemizin tanıtımına en güzel bir şekilde destek verip Milletler arasında "Dostluk ve Gönül Köprüsü" kurmak niyetiyle Dünyanın 4 kıtasında 12 ülkede okulumuza kardeş lise bulmak hususunda Büyükelçilerimiz, Başkonsoloslarımız ve diplomatik temsilciliklerimizde çalışan görevliler emek ve zaman harcamış ve harcamaya devam etmektedir.

Kabataş Erkek Lisesi Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi ekibi olarak, Yurtdışı diplomatik temsilciliklerimizin bizim için gösterdiği çabaya bir nebze olsun karşılık vermek adına vefa duygusundan hareketle bir adım atma ihtiyacı hissettik ve 5 Nisan 2018 tarihinde bir karar aldık. En güzel ve anlamlı karşılığın, Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına 2018 – 2019 Eğitim Öğretim Yılı'nda bir anma programı düzenlenmesi olduğu sonucuna vardık.

22 Ekim 1975 tarihinde Viyana Büyükelçimiz Hüseyin Daniş Tunalıgil, Büyükelçiliğimizi basan 3 terörist tarafından çalışma masasında görevi başında şehit edilmişti. Bu elim hadiseden iki gün sonra 24 Ekim 1975 tarihinde Paris Büyükelçimiz İsmail Erez ve makam şöförü Talip Yener, Büyükelçiliğimize 350 metre kadar mesafede Bir Hakeim Köprüsü'nde teröristlerce saldırıya uğramış ve şehadet şerbetini içmişti. Üç Şehidimizin Cenaze Töreni de 27 Ekim 1975'de İstanbul'da birlikte yapılmıştı.

1975 yılının Ekim ayında aynı hafta içerisinde peş peşe iki güzide Büyükelçimiz ve makam şöförümüz şehit edildiği için anma programının daha anlamlı olması adına Paris Büyükelçimiz İsmail Erez ile makam şöförü Talip Yener'in şehit edildiği gün olan 24 Ekim tarihini tercih ettik.

Kabataş Erkek Lisemizin de kurucusu olan Sultan II.Abdülhamit'e ait bir tabloyu hediye etmek bahanesiyle kendilerini Santa Barbara'da Baltimore Otel'e davet eden bir terörist tarafından Los Angeles Başkonsolosumuz Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir'in, 27 Ocak 1973 tarihinde şehit edilmesiyle başlayan Dışişleri Bakanlığımızın diplomatları, aile bireyleri ve çalışanlarına yönelik suikastler 21 yıl sürmüş ve 4 Temmuz 1994 tarihinde Atina Büyükelçiliği Müsteşarımız Ömer Haluk Sipahioğlu'nun Büyükelçiliğimize gitmek üzere bindiği otomobilinde üç terörist tarafından şehit edilmesiyle son bulmuştur. 

Ayrıca Dışişleri Bakanlığımızın Musul Başkonsolosluğu'nda görevli 5 polisimizin17 Aralık 2004 tarihinde ve Mogadişu  Büyükelçiliğimizde görevli bir polisimizin 27 Temmuz 2013 tarihinde şehit edilmeleriyle Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimizin sayısı 40'a ulaşmıştır.

Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimizin hatırasına düzenlediğimiz Program vesilesiyle tüm Türkiye'ye şu çağrıyı yapıp konuyla ilgili desteklerini bekliyoruz;

1. Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına İstanbul'da merkezi bir yerde Türkiye'nin en güzel parkları arasında yer alacak bir parkın yapılması, bu parka Şehitlerimizin sayısı kadar 40 ağacın dikilmesi ve park içinde çocuk oyun alanlarının yer alması. Bunun yanında parkta Şehitlerimizin fotoğrafları, isimleri, görevleri, şehadet yerlerinin bulunduğu çerçevelerin ve neden şehit düştüklerini anlatan bir kitabenin yer aldığı bölümün bulunması.

2. Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz hatırasına İngilizce altyazılı olan dünya çapında etkileyici bir belgesel filmin çekilmesi Türkiye ve Dünya'ya bu acı hadiselerin daha rahat anlatılmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu belgesel yurtdışına ziyarete giden Türk vatandaşlarımızın, Şehitlerimizin şehadete kavuştukları yerleri ziyaret etmelerini teşvik edecektir.

3. "Şehit Diplomatlarımız" kitabının yazarı Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü sahibi Emekli Büyükelçi Sayın Bilal Şimşir bir konferansında şunları söylemişti; "...Burada bir dileğimi de dile getirmek isterim. O da şudur: Yurt dışında şehit düşmüş olan diplomatlarımıza Türkiye olarak, evet Türkiye olarak sahip çıkalım. Dışişleri olarak sahip çıkıyoruz, ama bu yetmez. Çünkü bu meslektaşlarımız Türkiye için can verdiler, Türk Devleti'nin temsilcileri oldukları için şehit edildiler. Öncelikle Şehitlerimizin mezun oldukları Okullara, Fakültelere görevler düşer. Kendi çatıları altında yetiştirmiş ve mezun etmiş oldukları bu Şehitlerimize lütfen biraz ilgi göstersinler..."

Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimizin mezun oldukları liseler ve üniversitelere bir çağrıda bulunmak istiyoruz; Eğer mümkünse lütfen 18 Mart 2019 Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nden başlayarak o hafta içerisinde, sizin sıralarınızda okuyan, suyunuzdan içen, koridorlarınızda yürüyen ve mezun olan Şehit öğrencilerinizle ilgili her sene bir "Anma Programı" düzenlerseniz yeni nesillere Şehitlerimizin hatırası daha güzel aktarılmış olacaktır. Dışişleri Bakanlığımızın da İstanbul'daki "Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimiz" parkının açılışına öğrencileri şehit düşen liselerin müdürleri ile üniversitelerin Rektör ve ilgili fakültelerinin Dekanlarını davet etmesi çok anlamlı ve yerinde bir karar olacaktır.

Türkiye Cumhuriyetimizi temsil ederken şehadet şerbetini içen Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimizi daima rahmet, şükran ve minnetle yâd edeceğiz.

Ruhları şad olsun...Huzur içerisinde ebedi istirahatgahlarında yatsınlar...

Dışişleri Bakanlığı Şehitlerimizi ve onların neden şehit edildiğini asla unutmayacağız...

Temenni ederiz ki,  Dışişleri Bakanlığımızın hiçbir mensubu bir daha üzüntü verici saldırılara maruz kalıp hayatlarının baharında sevenlerine veda etmek zorunda kalmaz.


25-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-201825-10-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.10.2018 - Güncelleme: 06.01.2022 15:33 - Görüntülenme: 1796
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
anma,