ÇEKYA İSTANBUL BAŞKONSOLOSU OKULUMUZDA

Çekya İstanbul Başkonsolosu Petr Mares'in katılımıyla Galiçya Cephesi´nde ve 1.Dünya Savaşı´nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden Çek ve Türk askerler ile sivil halk hatırasına okulumuzda Anma Programı düzenlendi.

Etkinlikte Çekya İstanbul Başkonsolosu Petr Mares, Çekya ve Türkiye arasındaki ilişkiler hakkında öğrencilerimize hitap edip tarihi konulara ve eğitim fırsatlarına da değindi. Konuşmanın ardından öğrencilerimiz Çek Başkonsolosa çeşitli sorular yönelttiler. Program bitiminde de okul müdürümüz Selman Küçük, 1.Dünya Savaşı´nda hayatını kaybeden Çekoslovak askerler anısına yaptığımız ağaç bağışı belgesini Başkonsolosa takdim etti. Okul Müdürümüzün odasında gerçekleşen eğitim, tarih ve kültür içerikli sohbette de çeşitli hususlarda fikir alışverişinde bulunuldu. Başkonsolos, okulumuza Çekya'dan kardeş lise bulma ile ilgili tam destek sunacağını da ifade etti. Müzik içerikli etkinliğe katılan Çek Başkonsolos ve öğrencilerimiz programdan çok etkilendi ve duygusal anlar da yaşandı.

1.DÜNYA ŞAVAŞI'NDA HAYATINI KAYBEDEN ÇEK ASKERLER/HALK ve TÜRK ASKERLER HATIRASINA ANMA PROGRAMI;

1. Her iki ülkenin 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerleri ve sivil halk hatırasına 1 dakikalık saygı duruşu ile program başladı.

2. Çekya İstanbul Başkonsolosu Petr Mares öğrencilerimize hitap etti.

3. Kabataş Erkek Lisemizin ve Türkiye'deki diğer liselerin Balkan, Çanakkale ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerinin hatırasına çekilen okulumuz öğrenci ve öğretmenlerinin oynadığı "Daha bir çiçekken" kısa filmi (10 dakika) İngilizce altyazılı olarak izletildi.

4."Çanakkale içinde vurdular beni" türküsü Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Atatürk, Çanakkale Cephesi, Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden askerlerimiz ve halkımız hatırasına söylendi.

5. Michael Jackson'ın "Heal the world" ve "You are not alone" şarkıları her iki ülkenin Galiçya Cephesi ve 1.Dünya Savaşı'nın diğer cephelerinde hayatını kaybeden askerleri ve halkı hatırasına söylendi.

6. Daha iyi ve barışçıl bir Dünya için "Bir başkadır benim memleketim" söylendi.

7. "Ach synku synku" Çekce şarkı, Çekoslovakya'nın kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Tomas Garrigue Masaryk ve 1.Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Çek askerler ve halk hatırasına söylendi. "Ach synku synku"  şarkısı, Çekoslovakya'nın ilk Cumhurbaşkanı'nın en çok sevdiği şarkı olup "Çanakkale Türküsü" nasıl bizim için çok önemli ve anlamlı ise bu şarkı da Çekler için  de aynı şekilde çok önemli ve anlamlıdır.

Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tarihimiz boyunca vatanımızın bir karış toprağını çiğnetmemek adına canlarını ortaya koyan tüm gazilerimiz ile şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz. Bu vatan ve millet hala ayaktaysa şehit ile gazilerimizin fedakarlıkları ve kahramanlıkları sayesindedir....

NOT:  Ach synku synku şarkısının videosu haberde yer almaktadır. 16 Ocak 2019 Salı günü Charles Üniversitesi'nde gerçekleşen etkinlikte yukarıda bahsi geçen şarkıların aynısı söylenmiştir. Şarkıların videolarına "GALİÇYA ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA ÇEKYA ZİYARETİMİZ" başlığıyla websitemize daha önce eklenen haberden ulaşabilirsiniz.

19-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-201919-02-2019

Yayın: 19.02.2019 - Güncelleme: 05.01.2022 19:21 - Görüntülenme: 750

Etiketler :