T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

Budapeşte´nin Tarihi Liselerinden Deak Ferenc Lisesi ile Kardeş Okul Anlaşması İmzaladık

Dünyanın 4 kıtasında 12 ülkeden liselerle "Kardeş Okul" anlaşması imzalama Projemizde, Japonya, Avustralya, Kanada ve Polonya'dan sonra Macaristan'ın en önde gelen liselerinden Budapeşte'de 1919 yılında kurulan Deak Ferenc Lisesi ile de eğitim, tarih ve kültür içerikli kardeş okul anlaşmasına imza attık.

GALİÇYA CEPHESİ ve MACARİSTAN'DAN  DEAK FERENC LİSESİ İLE KARDEŞ OKUL ANLAŞMASI İMZALANMASININ NEDENİ

Osmanlı İmparatorluğu döneminde eğitim-öğretime başlayan lisemizin birçok mensubu ve mezunu başta Balkan Savaşları olmak üzere Çanakkale Muharebeleri ve çeşitli cephelerde son olarak da Kurtuluş Savaşı'nda vatanları için savaşmış şehitlik ve gazilik mertebelerine kavuşmuşlardır.

Okulumuzun bütün son sınıf öğrencileri Balkan ve Çanakkale Savaşları'na katıldıkları için 1913 ve 1916 yıllarında okul hiç mezun verememiştir. Kurtuluş Savaşı'na ise hemen hemen her öğretmen ve öğrencinin katılmasından dolayı 1919 - 1923 yılları arası okul sadece 5 mezun verebilmiştir. Okulumuz tarafından düzenlenen Kabataş Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi´nin 1.maddesi Kore Şehitlerinin, 2. maddesi 1890 yılında Japonya sularında batan Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerinin, 3. maddesi Balkan, Çanakkale, l. Dünya Savaşı'nda çeşitli cepheler ve Kurtuluş Savaşı´na iştirak edip şehit düşen Kabataş Erkek Lisesi öğrencilerinin ve şanlı tarihimiz boyunca şehit düşen atalarımızın hatıralarını en güzel şekilde öğrencilerimize aktarmayı içermektedir.

Galiçya Seferi´ne (1916-1917) çoğunluğu Çanakkale Savaşı'nda yer alanlar olmak üzere 35.000 kadar askerimiz gönderilmiştir ve 12.000'den fazla vatan evladı Avrupa topraklarında şehadet mertebesine kavuşmuştur. Galiçya Cephesi'nde şehit düşen askerlerimizin ebedi istirahatgâhları Polonya, Çek Cumhuriyeti Ukrayna ve Macaristan topraklarındadır.

Kardeş okul anlaşmasının maddeleri arasında Galiçya Şehitlerimizi Budapeşte'de ve her iki ülkenin Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden askerlerini Gelibolu'da ziyaret edip anmak en önemli ve anlamlı iki madde olarak yer almaktadır.

Çanakkale Savaşı esnasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Macar askerleri de Osmanlı askerleri ile birlikte savaşmıştı.

Budapeşte'de bulunan Galiçya Şehitliğimizde 480 askerimizin naaşları bulunmaktadır.

Kabataş Uzak Doğu Asya ve Dünya Projesi kapsamında kardeş okul anlaşması imzalanacak diğer 7 ülke de şu şekildedir;  Kore, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, İrlanda, İskoçya, Bosna-Hersek ve Karadağ.

Kabataş Erkek Lisesi camiası olarak Macaristan Budapeşte Büyükelçimiz Sayın Ahmet Akif Oktay'a, Büyükelçilik personellerine, Budapeşte Kispest Belediye Başkanı Sayın Peter Gajda'ya ve Personel Müdürü Sayın Pernat'a, Deak Ferenc Lisesi ile kardeş okul anlaşması imzalamamız hususunda katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Ayrıca TİKA Başkanımız Sayın Serdar Çam'a, Özel Kalem Müdür Yardımcısı Sayın Uğur Tanyeli'ye, TİKA Macaristan eski Koordinatörü Sayın Süleyman Kızıltoprak ile yeni koordinatörü Ayşe Saraç'a bu süreçte verdikleri destekten dolayı da çok teşekkür ederiz.

Budapeşte Kispest Belediyesi kardeş şehri olan Pendik Belediyesi ile birlikte 2012 yılında Budapeşte'de Atatürk Parkı'nı açtı. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün adını taşıyan park Macaristan'da tektir ve Dünya genelindeki ülkelerde Atatürk ismiyle açılan nadir parklardan biridir.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan ve ülkenin en iyi liseleri arasında yer alan Deak Ferenc Lisesi ile imzalanan kardeş okul anlaşması detayları şöyledir;

DEAK FERENC LİSESİ & KABATAŞ ERKEK LİSESİ KARDEŞ OKUL ANLAŞMASI            

             Deak Ferenc Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi; iki saygıdeğer kuruluş arasındaki anlayışı, kardeşliği geliştirmek, eğitim ve uluslararası değişim programlarını gerçekleştirmek amacıyla bir kardeş okul anlaşması imzalamıştır.

             Kardeş okul anlaşması öğrencilerin etraflarındaki dünyayla ilgili olan farkındalıklarını arttıracak ve hayat değiştiren eğitim fırsatlarına imkan tanıyacaktır.

Bu işbirliği ile oluşturulan anlaşmanın amacı :

  1. İki okulda da küresel eğitim programlarını güçlendirmek ve genişletmek,
  2. Bilgi teknolojileri kullanımıyla değişimlerde bulunmak
  3. Personelin profesyonel öğrenim imkanlarını okullarda geliştirmek.

           Bu anlaşma, küresel eğitimin öğrencilerimiz için gerekli bir yatırım olduğuna olan güçlü inancımızdan dolayı yapılmış olup; bu ortaklık sayesinde, iki okul da yenilikçi eğitim ve kültürel değişim programlarını teşvik edeceklerdir.

Kardeş okul faaliyetleri şunları içerecektir:

  • müfredat, okul politikası ve okul etkinliklerini içeren bilgi alışverişini
  • öğretim kaynakları, ders materyalleri ve öğretme stratejileri alışverişini
  • bilgi teknolojileri vasıtasıyla her iki okulun öğrencileri arasında iletişimi; mesela öğrencilerin mektup, fotoğraf, video, çizim  kitaplar ve çeşitli çalışmalarını karşılıklı paylaşması
  • okul aktiviteleri hakkında fikir alışverişinde bulunulması
  • her iki ülkenin diplomatik temsilciliklerinin destekleriyle, Macar ve Türk kültürlerini geliştirecek ortak kültürel programlar düzenlemeyi ve iki ülke arasındaki karşılıklı bağları zenginleştirmeyi
  • Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmeye katkı sağlayacak çeşitli etkinlikler düzenlemeyi
  • Galiçya Muharebesi'nde (1916 – 1917) hayatını kaybeden her iki ülkenin askerlerini, Budapeşte'de istirahatgahlarını ziyaret ederek anmak
  • · Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybetmiş her iki ülkenin askerlerini Gelibolu'yu ziyaret ederek  anmak                                                                                                       

Selman KÜÇÜK                                                                       Fencz György Sándorné.                                                                                                                                      

Kabataş Erkek Lisesi Müdürü                                                  Deak Ferenc Lisesi Müdürü

12-09-201812-09-201812-09-201812-09-201812-09-201812-09-201812-09-201812-09-201812-09-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.09.2018 - Güncelleme: 06.01.2022 21:51 - Görüntülenme: 1891
  Beğen | 3  kişi beğendi