İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

Kırmızı Siyahın Anlamı

1911 - 1912 yılında Osmanlı İmparatorluğu-İtalya Krallığı arasındaki Trablusgarp Savaşı nedeniyle büyük güç kaybeden Osmanlı Ordusu, aynı yıl Osmanlı İmparatorluğu-Bulgaristan ve Sırbistan arasında Balkan Harbi çıktıktan sonra Anadolu´nun dört bir yanından toplanan gençlerle ordu takviye edilmeye çalışıldı.

O yıllarda yaşları 16-18 arasında değişen ve önemli eğitim kurumlarından biri olan Kabataş Mektebi İdadisi öğrenci ve orta yaş dönemlerini yaşayan öğretmenleri gibi birçok idadinin ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri, vatan toprağını savunmak üzere silahlanıp orduya katılırken, geride kalanlar onları bilinmezliğe doğru uğurlamışlardır.

Bu savaşta  ağır bir yenilgi alan Osmanlı Ordusunun çok sayıda askerinin yanında, çocuk denecek yaşta "küçük ve talimsiz" olan, İstanbul´da lise öğrenimi gören çoğu öğrenci Vatan, Bayrak ve Milletinin değerleri uğruna şehadete koştu.

Kabataş Mektebi İdadisi´nin geride kalan öğrenci ve öğretmenleri, her şeyden önce kaybettikleri sıra arkadaşları, meslektaşlarına ve ülkenin bütün şehitlerine gözyaşı dökerken, okul yönetimi 7 Mart 1913 günü, kuruluşundan beri kırmızı beyaz olan okul forma ve flamalarının renklerini, ülkede ilan edilen genel yasa da uyarak değiştirme kararı aldı.

Ülkenin ve okulun içinden geçtiği zorlu şartların gelecekte de hafızalarda kalmasını arzu eden Kabataş Mektebi İdadisi´nin yöneticileri, vatan için akıtılan kanı temsi eden "kırmızı" rengin yanına, saygının ve cesaretin sembolü olarak "siyah" rengi de ekleyerek, Kabataş Erkek Lisesinin asırlar boyunca gurur ve kıvançla taşıyacağı "kırmızı-siyah" renkleri gelecek kuşaklara da hediye ettiler.

Yayın: 20.05.2019 - Güncelleme: 16.01.2022 20:10 - Görüntülenme: 7476