DÜNYA’NIN HER YERİNDEN ÖĞRENCİLER KABATAŞ’A GELİYOR

Dünya’nın her yerinden Türkiye’ye çeşitli Üniversitelerde Değişim Programları kapsamında okumaya gelen Yabancı öğrenciler, Kabatas East Asia & World Project çerçevesinde daha iyi ve daha barışçıl bir dünya nasıl kurulabilir sorusunun cevabı için okulumuzda öğrencilerimizle bir araya gelmeye başladı. Öğrencilerimizin dünya hakkındaki vizyonlarını geliştirip onlara dünya çapında çeşitli eğitim fırsatları da sunmayı hedefleyen etkinlikler 5 Ekim 2017 itibariyle başlamış olup her ay düzenli olarak devam edecektir.

24 Kasım 2016 tarihinde başlayan ve 17 maddeden oluşan Kabatas East Asia & World Project sadece Türkiye ve Uzak Doğu Asya ülkeleri değil aynı zamanda Türkiye ve dünyanın diğer ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeye katkı sunmayı hedeflemektedir.

Dünya genelinde 130 milyonun üzerinde insan yaşamak için insani yardıma ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler’in 70 yıllık tarihinde ilk kez BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon (Koreli), Dünya İnsani Zirvesi’ni, insanların acı çekmesini azaltmak ve dünya genelinde insanlar için daha iyi bir dağılım için taahhütler oluşturmak için 23 – 24 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da toplamıştır. Proje, Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler ve sivil toplum örgütlerinin sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak taahhütlerin gerçekleştirilmesine katkı sunmayı da hedeflemektedir.

Projenin 15.maddesi şu şekildedir; “Erasmus ve Değişim Programları, üniversite öğrencilerine eğitsel ve kültürel ufuklarını genişletmek için yurtdışında eğitim fırsatı sunmaktadır. Proje, öğrencilerimizin dünya hakkında vizyonlarını geliştirmeyi hedeflediğinden, Türkiye´de Erasmus & Değişim Programlarında yer alan üniversite öğrencileri, okulumuza öğrencilerimizle bir gün geçirmek üzere davet edilecektir. Günün başlığı şu şekilde olacaktır; "Kabataş Erkek Lisesi´nde hatırlanmaya değer bir gün"

Ayrıca katılımcılara, Kabatas East Asia & World Project’te yer aldıklarına dair bir Katılım Belgesi sunulacaktır.

Bu hedefi gerçekleştirmek için Türkiye´de Erasmus ve Değişim Programları uygulayan üniversitelerle anlaşmalar imzalamayı amaçlıyoruz.”

Yabancı öğrencilerin okulumuzda öğrencilerimizle bir araya geldiklerinde sorulan bazı sorular şu şekildedir;

1. Değişim Programı için neden İstanbul’u tercih ettiniz?

2. Ülkenizdeki eğitim sistemini anlatabilirmisiniz?

3. Türk insanı ve sizin ülkenizdeki insanlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?

4. Türkiye’de yaşadığınız güzel, komik veya ilginç hatıralar nelerdir?

5. Daha iyi ve barışçıl bir Dünya’da yaşamak için neler yapmalıyız?

6. Ülkeniz ve Türkiye arasında ki ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği hakkındaki fikirlerinizi bizimle paylaşabilir misiniz lütfen?

7. İstanbul’da 23 - 24 Mayıs 2016 tarihinde toplanan Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’nin taahhütlerinin gerçekleştirilmesi için neler yapılmalıdır?

Boğaziçi Üniversitesi’ne değişim programı çerçevesinde Yunanistan’dan gelen Ioannis Ladas Kabataş Erkek Lisesi ve Proje hakkında etkinlikten sonra bize şu e-maili göndererek görüşlerini paylaştı;

“Kabataş Uzak Doğu Asya ve Dünya Projesi kapsamında beni iyi karşıladığınızdan dolayı size sadece çok teşekkür etmek değil, aynı zamanda sizi bu harika fikir tebrik etmek istiyorum.

Benim için Projeye katılmak gerçekten bir onurdu ve Kabataş Erkek Lisesi´nin üst düzey eğitim seviyesine hakikaten şaşırdım. Lütfen daha başka bir etkinlik olduğunda bana haber veriniz, ben de katılmayı isterim.

Tekrar çok teşekkür ederim,

Ioannis Ladas”

Okulumuzu ziyaret eden Yabancı öğrenciler ve Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, daha iyi ve daha barışçıl bir dünya için işbirliği yapmaya ve Birleşmiş Milletler’in 2016 yılında İstanbul’da gerçekleştirdiği Dünya İnsani Zirvesi’nde belirlenen İnsanlık Gündemi´nin beş temel sorumluluğunun gerçekleştirilmesine katkı sunmaya karar verdi.

Kabataş Erkek Lisesi olarak Ekim ayı içerisinde okulumuza gelip kendilerine Katılım Sertifikaları takdim edilen aşağıda bilgileri yer alan Yabancı Üniversite öğrencilerine ve haberde adı geçen Türkiye’deki Üniversitelerin yetkililerine, Kabatas East Asia & World Project’e katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz;

İSİM / SOYAD / ÜLKE TÜRKİYE’DE OKUNAN ÜNİVERSİTE

1.Szu Yao Pan (Tayvan) İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım

2.Chieh-I Kuo (Tayvan) İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

3.Nadine Morath (Almanya) Türk - Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi