T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

Ögrencilerimizin European Youth Parliament (EYP) Yurt Dışı Deneyimleri

Geçen sene aralık ayında başladığımız konferans serüvenimiz ardından offical olarak gittiğim ilk konferans bana birçok deneyimin yanında en önemlisi farklı kültürleri harmanlamış koca bir aile kattı. Avusturya'nın Graz bölgesinde bulunan konferansa yerel olmasının yanı sıra Avrupa'nın pek çok yerinden delege katılması oldukça şaşırtıcıydı. Gazeteci olarak gittiğim bu konferansta Medya Takımı olarak nasıl kısa zamanda büyük işler başarırsınız sorusuna yanıt arar gibiydik. Başımızdaki editorlerimizin yoğun ilgisi ve yardımlarıyla 4 günde birçok teknik bilgiye sahip olup bunları kullanabilir hale gelmiştik. En güzeli de ilk gün aldığımız traininglerin meyvelerini devamındaki günlerde farklı projelerle gerçekleştirmeye çalışmamız oldu. Dört günün sonunda öyle bir hale gelmiştik ki sanki orada bulunan herkes birbirini yıllardır tanıyormuşcasına sıcak ve samimi bir ortam oluşturabilmiştik. En kötüsü ise konferansın son günü ailenizden bir anda kopuyor gibi hissetmeniz ve belki de oradaki arkadaşlarınızla vedalaşmak olmuştu.

 

 

Viyanada geçirdiğim 5 gün hayatımın en güzel günleri arasına girdiğini tereddüt etmeden söyleyebilirim. Zaten daha önce de ziyaret edip büyülendiğim bu şehrin bana yine güzel anılar bırakacağını biliyordum, bunun yanı sıra EYP´de karşıma çıkan fırsatlar ve edindiğim deneyim pastaya çilek oldu.
Öncelikle biraz bulunduğum EYP organizasyonun bana kattıklarından bahsetmek istiyorum. Türkçe karşılığıyla Avrupa Gençlik Parlementosu, zaten bir süredir daha da içinde bulunmayı arzuladığım bir programdı. Konferans öncesinde, beni Türkiye´nin de dahil olduğu, Avrupa ve çevresinde bulunan 40´ı aşkın ülkenin yüz yüze geldiği sorunlar hakkında araştırma yapmaya teşvik eden EYP, konferans sırasında da bu sorunlara geçerli çözümler getirmek için farklı kültür ve etnik kimliklerden insanlarla bir araya gelip sağlıklı bir tartışma ortamı yaratılmasına zemin hazırladı. Bu sayede hem kendi ülkemin hem de çevremdeki ülkelerin sorunlarıyla ilgili daha bilinçli ve aktif hale gelirken, hem de bu sorunlara farklı bakış açılarını gözlemleme fırsatı buldum. Tabii ki akademik getirisinin yanı sıra Avrupa´nın dört bir yanından öğrencilerle tanışmamı ve kaynaşmamı sağlayan program daha uluslararası görüş sahibi bir vatandaş olmama yardımcı oldu.
Bana kattıkları azımsanamiycak bir başka durum da Viyana şehrinde dolu dolu 5 gün geçirmenin verdiği mutluluktu. Derin bir tarihe ve muhteşem doğaya sahip olan bu şehir zihnimde unutulması imkansız kareler bıraktı.
Özetle, EYP ya da Avrupa Gençlik Parlementosu programı bana akademik, sosyal ve siyasal açıdan belki de katılım gösterdiğim diğer bütün programlardan daha çok ufkumu genişletti. Bu programı yapmamıza yardımcı olan başta İngilizce öğretmenlerimiz ve okul idaremiz olmak üzere herkese teşekkür ediyor, fırsatı ele geçiren herkesin şansını denemesini şiddetle tavsiye ediyorum.


Bu şubatta Avrupa Gençlik Parlamentosu (AGP) ile Madrid'e gitme fırsatım oldu. Bu benim ilk AGP konferansımdı ve benim için harika bir tecrübeydi. Çeşitli ülkelerden oluşan bir takım ile profesyonel çalışmalarda bulunduk. Yeni arkadaşlar edinirken aynı zamanda da yeni beceriler edindim. Fotoğraf editlemek, video editlemek ve dergi tasarımı yapmak gibi bir çok şeyler öğrendim. Aynı zamanda da ilk defa bulunduğum bir şehri lokal insanlarla gezme fırsatı buldum.

 

28-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.03.2018 - Güncelleme: 22.01.2020 19:02 - Görüntülenme: 1042
  Beğen | 0  kişi beğendi