T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Kabataş Erkek Lisesi

KABATAŞ EAST ASIA & WORLD PROJECT 24 KASIMDA BAŞLIYOR

Kabataş Erkek Lisesi, kurulduğu 1908 yılından beri bir asrı geçen tarihi boyunca sayısız Proje ve başarılara imza atmıştır. Hali hazırda devam eden Projeleri ile de başarılara imza atmaya devam etmektedir. Kabataş East Asia & World Project´in 17 maddeden oluşan hedefleri detaylı bir şekilde www.kabataseastasia.org  websitesinde görülebilir.

 

Kabatas East Asia & World Project, sadece Türkiye ve Doğu Asya ülkeleri arasındaki değil aynı zamanda Türkiye ve Dünya´nın diğer ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeye katkı sunmayı  hedeflemektedir. Öğretmenler günü Türkiye’de her yıl 24 Kasım’da kutlandığından dolayı proje 24 Kasım 2016 tarihi itibariyle başlamıştır. Kabataş Erkek Lisemize, 1908 yılından beri eşsiz katkılarda bulunan her öğretmen ve öğrencimiz, Kabataş East Asia & World Project’in her yıldönümünde minnettarlıkla anılacaktır. Öğrenci, veli ve mezunların, Kabataş Erkek Lisesi projelerini desteklemeleri bir gelenektir. Bütün öğretmen, öğrenci, veli ve mezunların bu projeye dahil olma hakları vardır. Proje 2016 – 2020 yılları arasında şu amaçları gerçekleştirmeyi hedeflemektedir;

 

Kabataş Erkek Lisesi, kurulduğu 1908 yılından beri bir asrı geçen tarihi boyunca sayısız Proje ve başarılara imza atmıştır. Hali hazırda devam eden Projeleri ile de başarılara imza atmaya devam etmektedir. Kabataş East Asia & World Project’in 17 maddeden oluşan hedefleri detaylı bir şekilde www.kabataseastasia.org  websitesinde görülebilir.

 

Kabatas East Asia & World Project, sadece Türkiye ve Doğu Asya ülkeleri değil aynı zamanda Türkiye ve dünyanın diğer ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeye katkı sunmayı  hedeflemektedir. Dünya genelinde 130 milyonun üzerinde insan yaşamak için insani yardıma ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler’in 70 yıllık tarihinde ilk kez BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon (Koreli), Dünya İnsani Zirvesi’ni, insanların acı çekmesini azaltmak ve dünya genelinde insanlar için daha iyi bir dağılım için taahhütler oluşturmak için 23 – 24 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da toplamıştır. Proje, Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler ve sivil toplum örgütlerinin sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak taahhütlerin gerçekleştirilmesine katkı sunmayı da hedeflemektedir.

 

Öğretmenler günü Türkiye’de her yıl 24 Kasım’da kutlandığından dolayı proje 24 Kasım 2016 tarihi itibariyle başlamıştır. Kabataş Erkek Lisemize, 1908 yılından beri eşsiz katkılarda bulunan her öğretmen ve öğrencimiz, Kabataş East Asia & World Projesi’nin her yıldönümünde minnettarlıkla anılacaktır. Öğrenci, veli ve mezunların, Kabataş Erkek Lisesi projelerini desteklemeleri bir gelenektir. Bütün öğretmen, öğrenci, veli ve mezunların bu projeye dahil olma hakları vardır. Kabatas East Asia & World Club tarafından başlatılan ve Kabataş Erkek Lisesi camiasının tam desteğine sahip olan Proje 2016 – 2020 yılları arasında şu amaçları gerçekleştirmeyi hedeflemektedir;

 

1. Türkiye 15.000’in üzerinde askeri Kore Savaşı’na (1950 - 1953) göndermiştir. 721 askerimiz şehadet mertebesine ulaşmış ve 2000’in üzerinde askerimiz gazilik ünvanını almıştır. Proje vesilesiyle Koreli ve Türk şehit ve gazilerin hatıralarını öğrencilerimize aktarmayı amaçlıyoruz. Kore Savaşı’nda yer alan Koreli ve Türk askerleri anmak adına her yıl Kabataş Erkek Lisesi’nde özel bir tören düzenlenecektir.

 

2. Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler 19.yüzyılda başlamıştır. Ertuğrul fırkateyni, 1890 yılında iyi niyet elçisi olarak gittiği Japonya’dan dönerken kayalara çarparak batmıştır. 533 denizcimiz şehit olmuş 69 denizcimiz ise Japonların da yardımıyla kurtulmuştur.

 

1985 yılında ise Türkiye, Japonlara yardım elini uzatmıştır. İran - Irak savaşı sırasında Irak, Tahran havalimanını bombalama kararı almış ve havalimanına belli bir süreden sonra inmeye çalışacak her uçağın vurulacağını belirtmişti. Japon Devleti, 215 Japon vatandaşını uçak gönderip kurtarmayı başaramayınca ve başka devletlerden yardım alamayınca Türkiye’ye baivurmuştur. Türkiye’de 2 uçak göndererek Japon vatandaşlarını sağ salim İstanbul’a getirmiştir.

 

Türkiye Cumhuriyeti, Japonlar kurtarıldıktan sonra şu açıklamayı yayınlamıştır: “Ertuğrul fırkateyni denizcilerinin kurtarılmasını unutmadık. Bu nedenle, Japon vatandaşlarının yardıma ihtiyacı olduğunu duyar duymaz, onları kurtarmaya gittik”

 

Proje vesilesiyle Ertuğrul fırkateyni şehit ve gazilerinin hatıralarını öğrencilerimize aktarmayı amaçlıyoruz. Japonya’da hayatını kaybeden denizcilerimizi anmak adına her yıl Kabataş Erkek Lisesi’nde özel bir tören düzenlenecektir.

 

3. Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları boyunca Kabataş Erkek Lisesi cepheye sayısız öğrenci ve öğretmen göndermiştir. Bütün son sınıf öğrencileri Balkan ve Çanakkale savaşlarına katıldıkları için 1913 ve 1916 yıllarında okul hiç mezun verememiştir.

 

Kurtuluş Savaşına ise hemen hemen her öğretmen ve öğrencinin katılmasından dolayı 1919 - 1923 yılları arası okul sadece 5 mezun verebilmiştir. Kabataş Erkek Lisesi öğrencilerinden bazıları, vatanın bağımsızlığını korumaya çalışırken şehit düşmüştür ve şehitlerin anısına okul bahçesinde bir anıt yapılmıştır.

 

Kabataş Şehitler Anıtı, önünde her yıl vatanın selameti için hayatını feda eden Kabataş şehitlerimizi anmak için tören düzenlenmektedir.

 

Kore ve Japonya’da ki şehit ve gazileri anarken, tarihimiz boyunca şehit ve gazi olan bütün herkesi saygı ve minnetle hatırlamayı amaçlıyoruz.

 

4. Türkler ve Çinlilerin ilişkileri Milattan önce 209 yılına kadar dayanmaktadır. Çin ve Türkiye arasında ki tarihi bağları vurgulayarak ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede Kabataş Erkek Lisesi’nde seminer, konferans ve programlar düzenlenecektir.

 

5. Kore, Japonya ve Çin zengin bir kültüre ve etkileyici tarihe sahip olduğundan dolayı, Kabataş Erkek Lisesi’nde karşılıklı anlayışı, diğer kültür ve geleneklere saygıyı geliştirmek adına kültürel programlar organize edilecektir.

 

6. Kabataş Erkek Lisesi sosyal yardımlaşmaya önem vermekte ve sosyal, ekonomik ve çevresel gelişmeyi gönüllü çalışmalarla temin etmeye çalışmaktadır. Sosyal sorumluluk projelerimize, Kore, Japonya ve Çin büyükelçilikleri, konsoloslukları ve şirketlerinin desteklerini almayı amaçlamaktayız.

 

7. Birleşmiş Milletler Dünya İnsanlık Zirvesi 23 - 24 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı. BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-moon katılımcılara şöyle seslendi: “Hepimiz buradayız çünkü global insanlık hareketi emsali olmayan bir şekilde zordadır. Biz farklı bir gelecek şekillendirmek için buradayız. Bu gün ilan ediyoruz ki: “Ortak sorumluluğa sahip tek insanlığız.”

 

BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-moon’u deneyim ve bilgeliğini öğrencilerimize aktarmak ve BM Dünya İnsanlık Zirvesi’nde ki sözlerini aydınlatmak adına Kabataş Erkek Lisesi’ne davet etmeyi amaçlıyoruz.

 

Ayrıca, Kore, Japonya ve Çin’den bazı önemli isimler, öğrencilerimize deneyim ve bilgeliklerini aktarmaları için okula davet edilecektir.

 

8. Kabataş Erkek Lisesi, kendisini eğitimde mükemmelliğe adamış, Türkiye’nin en eski ve uluslararası üne sahip liselerinden biridir.

 

Üniversite sonuçlarına göre, Kabataş Erkek Lisesi Türkiye’nin en başarılı liseleri arasında yer almaktadır. Mezunlarımız Türkiye’nin önde gelen üniversitelerine kayıt olmaktadır.

 

Türkiye ile Kore, Japonya ve Çin arasındaki ilişkileri geliştirmede etkileşim çok önemlidir. Türkiye’de faaliyet gösteren Dünya devi Kore, Japon ve Çin şirketleriyle Lise - Sanayi işbirliği kurmayı hedefliyoruz. İnanıyoruz ki, üniversitenin birinci yılından sonra şirketler, mezunlarımıza staj imkanı sunacaktır. Sloganımız “ Başarılı ve üstün yetenekli öğrenciler memleket meselesi”

 

.

 

9. Türkiye, Kore, Japonya ve Çin Zirvesi’ni, ilgili ülkelerin lise öğrencileri ve öğretmenlerinin katılımıyla düzenlemeyi hedefliyoruz. İlk zirve Türkiye’de gerçekleşecek, diğerleri ise diğer ülkelerde olacaktır.

 

10. Kabataş Erkek Lisesi’nin tesisleri ve boğaz manzarası, tarihi bir sitede konferanslar, seminerler, toplantılar ve eğitim günleri düzenlemek için ideal bir ortam sunmaktadır. Kore, Japonya ve Çin büyükelçilikleri, konsoloslukları ve şirketleri etkinliklerini Kabataş Erkek Lisesi tesislerinde düzenleyebilirler.

 

Etkinliklerin katılımcıları kibar bir şekilde öğrencilerimizle tanışmak üzere okulumuza davet edilecek, böylelikle öğrencilerimiz bu ülkelerden olan insanlara iletişim kurma şansını yakalayacaktır.

 

11. Aile, arkadaşlık ve kardeşlik bağları, dünya genelinde birçok kültürde özel bir yer arz etmektedir. Bu bağlar bir milletin, kültürünün şekillenmesine yardım etmektedir. Türkiye, Kore, Japonya ve Çin’de ailenin, arkadaşlığın ve kardeşliğin rolü hala gündelik hayatta önemli bir yer tutmaktadır.

 

Öğrencilerimize, aile, arkadaşlık ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve onları dünya barışına katkı sunan iyi vatandaşlar yapmak için Değerler Eğitimi vermeyi amaçlıyoruz.

 

12. Hemen hemen bütün öğrencilerimiz Korece, Çince ve Japonca bilmediklerinden dolayı, İngilizce öğrenciler arasında iletişim dilidir. Doğu Asya kökenli milyonlarca insan, ana dili İngilizce olan Avustralya, Britanya, Kanada ve ABD’de ikamet etmektedir.

 

Ana dili İngilizce olan ülkelerde yaşayan Doğu Asya kökenlilerle projenin amaçlarını gerçekleştirmek için işbirliği yapmayı amaçlıyoruz.

 

Ayrıca Türkiye ile Avustralya, Britanya, Kanada ve ABD arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine, bu ülkelerin büyükelçiliklerinin ve başkonsoloslukların desteği ile katkı sunmayı amaçlıyoruz.

 

Bahsi geçen ülkelerden bazı önemli isimler, öğrencilerimize deneyim ve bilgeliklerini aktarmaları için okula davet edilecektir.

 

13. Kore, Japonya, Çin, Avustralya, Britanya, Kanada ve ABD Büyükelçilikleri ve Başkonsoloslukları, ülkelerini tanıtmak için etkinlikler düzenlemektedir. Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklar tarafından düzenlenen etkinliklere katılarak, öğrencilerimizin bu ülkeler hakkındaki bilgilerini ve dünya ile ilgili vizyonlarını geliştirmeyi amaçlıyoruz.

 

14. Kardeş Okul işbirlikleri, öğrencilerin çevrelerinde ki dünya hakkında bilinçlerini geliştirir ve hayat değiştiren eğitim fırsatlarını canlandırır.

 

Kore, Japonya, Çin, Avustralya, Britanya, Kanada ve ABD’den liselerle, dostluk, karşılıklı anlayış ve kültürel farkındalığı geliştirmek adına kardeş okul anlaşmaları imzalamayı amaçlıyoruz.

 

15. Erasmus ve Exchange Programları, üniversite öğrencilerine eğitsel ve kültürel ufuklarını genişletmek için yurtdışında eğitim fırsatı sunmaktadır. Proje, öğrencilerimizin dünya hakkında vizyonlarını geliştirmeyi hedeflediğinden, Türkiye´de Erasmus & Exchange Programlarda yer alan üniversite öğrencileri, okulumuza öğrencilerimizle bir gün geçirmek üzere davet edilecektir. Günün başlığı şu şekilde olacaktır; "Kabataş Erkek Lisesi´nde hatırlanmaya değer bir gün"

 

Bu hedefi gerçekleştirmek için Türkiye´de Erasmus & Exchange Programlar uygulayan üniversitelerle anlaşmalar imzalamayı amaçlıyoruz.

 

16. Daha iyi ve daha barışcıl bir dünya kurmak Kabatas East Asia & World Projesi´nin kalbinde yer almaktadır. Öğrencilerimiz, dünyayı daha iyi bir yer yapma sorumluluğuna sahip olduklarının farkındadır.

 

Türkiye´de bulunan Büyükelçileri ve İstanbul´da bulunan Başkonsolosları, tecrübe ve bilgeliklerini öğrencilerimizle paylaşmak üzere Kabataş Erkek Lisesi´ne davet etmeyi amaçlıyoruz. Dünya genelinden bazı önemli insanlarda tecrübe ve bilgeliklerini öğrencilerimizle paylaşmak üzere okulumuza davet edilecektir. Bu davetler, Türkiye ile dünyanın diğer ülkeleri arasında ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sunacaktır.

 

17. Dünya genelinde 130 milyonun üzerinde insan yaşamak için insani yardıma ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler’in 70 yıllık tarihinde ilk kez BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya İnsani Zirvesi’ni, insanların acı çekmesini azaltmak ve dünya genelinde insanlar için daha iyi bir dağılım için taahhütler oluşturmak için toplamıştır.

 

Zirve 23 - 24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiş ve dünya genelinden 9000 kişiyi, yeni paylaşılan İnsanlık Gündemi’ni desteklemek ve insanların acı çekmesini engelleme ve azaltma için bir araya getirmiştir.

 

İnsanlık Gündemi, bütün global liderlerden ve insani aktörlerden, insanların acı çekmesini engellemek ve azaltmak için 5 temel sorumluluğa uygun olarak hareket etmelerini talep etmektedir.;

 

- Anlaşmazlıkları engellemek ve bitirmek için liderlik

 

- İnsanlığı koruyan değerleri muhafaza etmek

 

- Hiç kimseyi geride bırakmamak

 

- İnsanların hayatını değiştirmek: Yardım dağıtmaktan, yoksulluğu sona erdirmeye

 

- İnsanlığa yatırım yapmak

 

Kabatas East Asia & World Project, İnsani Gündem’in 5 temel sorumluluğunun gerçekleştirilmesine Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler ve sivil toplum örgütlerinin sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak katkı sunmayı hedeflemektedir.

 

Bu hedefi yerine getirmek için Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler ve sivil toplum örgütleri ile irtibata geçerek onların insanlık için sosyal sorumluluk projelerine katılmayı talep edeceğiz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.11.2016 - Güncelleme: 08.12.2018 14:44 - Görüntülenme: 8561
  Beğen | 7  kişi beğendi