İrlanda Cumhurbaşkanı Okulumuza Mektup Gönderdi.

İrlanda Cumhurbaşkanı Sayın Michael D.Higgins okulumuza mektup gönderme nezaketinde bulundu.

İrlanda’nın Ankara Büyükelçiliği ve Kabataş Uzak Doğu Asya & Dünya Kulübü işbirliği ile okulumuzda 5 Mart 2018 tarihinde etkinlik düzenlenmiş ve İrlanda Ankara Büyükelçisi Brendan Ward, İrlanda ve Türkiye arasındaki ilişkiler hakkında öğrencilerimize seminer vermişti. Büyükelçi’nin ziyareti sırasında kendisine Çanakkale Savaşı döneminde Kabataş Erkek Lisesi’nde okuyan birçok öğrencinin cepheye gittiği, Vatanın selameti için bazı öğrencilerimizin şehit düştüğü ve  okulumuzun bahçesinde şehit öğrencilerimizin hatırasına dikilen Çanakkale Şehitler Anıtı’nın yer aldığı anlatılmıştı.

Okulumuzun kurucusu olan Sultan II. Abdülhamid Han’ın babası Sultan Abdülmecid’in  İrlanda Büyük Kıtlık döneminde İrlandalılara yardım etmesinden de bahsedilmişti.

Müzik öğretmenimiz Ali Salih Köse ve öğrencilerimizden Selin Ünal ile Deniz Chousein etkinlikte iki şarkı seslendirmişti;

1. İrlanda Büyük Kıtlık’ta hayatını kaybedenlerin hatırasına “Fields of Athenry” şarkısı

2. Çanakkale’de şehit düşen askerlerimizin hatırasına “Çanakkale Türküsü”

Büyükelçi, şarkıyı seslendirip eşlik edenlere hayranlığını şu şekilde ifade etmişti: “İrlanda dışında dinlediğim  en güzel Fields of Athenry performansı budur…”

Büyükelçiye, Projenin 3 maddesi  kapsamında İrlanda Büyük Kıtlık’da hayatını kaybeden İrlandalılar ve Çanakkale’de savaşıp evlerine geri dönemeyen İrlandalı askerler ve Kabataş Erkek Liseli öğrenciler hatırasına yapılan ağaç bağışı belgesi sunulmuştu. Bunun yanında Projenin 14.maddesi çerçevesinde kardeş okul anlaşması için destek talebini içeren mektup da takdim edilmişti.

Projenin Yönetim Kurulu üyeleri ve danışman öğretmenler İrlanda Cumhurbaşkanı Sayın Michael D.Higgins’e etkinliği anlatan ve kendisi Türkiye’ye tekrar geldiğinde Kabataş Erkek Lisemize davet eden bir mektup göndermişlerdi.

Sayın Cumhurbaşkanı’da 30 Nisan 2018 tarihinde okulumuza cevaben bir mektup gönderme nezaketinde bulunmuştur;

30 Nisan 2018

Sayın Berat TALAY,

Başkan, Öğrenci Yönetim Kurulu

Kabataş Lisesi

7 Mart 2018’de gönderdiğiniz e-mailler ve Kabataş Lisesi’ne kibar davetiniz için teşekkür ederim.

Bildiğiniz üzere Nisan 2015’te Gelibolu Yarımadası’nı ziyaretim sırasında ve ayrıca Mayıs 2016’da Türkiye’ye geldim ve güzel ülkenize dair çok hoş anılar edindim.

Hem İrlanda hem de Türkiye’nin ortak tarihine ilgi göstermenizden ve Büyükelçi Brendan Ward’ın okulunuzda İrlanda ve Türkiye arasındaki ilişkileri konu alan bir seminer düzenlemiş olmasından memnun oldum.

Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmek için gayretiniz ve özellikle Büyük Kıtlık’ın kurbanlarını onurlandırmak ve 100 yılı aşkın bir süre önce her iki ülkeden de Gelibolu’da hayatını kaybedenleri anmak adına İrlanda’da bir okulla kardeş okul anlaşması imzalama talebiniz takdire şayandır. Gelibolu’da hayatını kaybeden her iki ülkenin askerlerinin şerefine 15 ağaç dikerek  onları hatırlamanızdan onur duydum. “The Fields of Athenry” şarkısını ve “Çanakkale Türküsü”nü öğrenerek Büyük Kıtlık’ın ve Gelibolu’nun anılarını canlı tutmuş olmanızda ayrıca takdir edilmelidir.

Kabataş Lisesi’ndeki tüm öğrenci ve öğretmenlere gelecek için en iyi dileklerimi gönderiyorum ve eminim ki sizin gibi gayretli ve kaliteli gençlerle, ülkelerimiz arasındaki  iyi  ilişkiler ancak daha da  fazla güçlendirilebilir.

Saygılarımla,
Michael D. Higgins